Rozmaryn i tymianek to dwa zioła lecznicze typowe dla medycyny ludowej krajów basenu Morza Śródziemnego. Za działanie lecznicze obu ziół w części przynajmniej odpowiadają olejki eteryczne. Biotechnolodzy z Tunezji postanowili sprawdzić, jak ich skład przekłada się na właściwości przeciwgrzybicze, przeciwbakteryjne, antyoksydacyjne i cytotoksyczne. 

Za pomocą m.in. wysokosprawnej chromatografii cieczowej i metod spektrofotometrycznych naukowcy określali zawartość poszczególnych związków aktywnych, w które zresztą badane zioła są przebogate. Są wśród nich saponiny, kumaryny, terpenoidy, kwas galowy, kwas waniliowy, epikatechina, apigenina, naryngenina, rutyna, kwercetyna czy kampferol. Ciekawsze jeszcze okazały się wyniki testów, które miały sprawdzać właściwości przeciwgrzybicze, antybakteryjne i cytotoksyczne wyciągów wodnych i alkoholowych z rozmarynu i tymianku.

Wpływ na rozwój grzybni oceniano w hodowli grzybów pleśniowych: Aspergillus niger oraz Aspergillus flavus. Oba – czyli kropidlak czarny i kropidlak żółty – wytwarzają aflatoksyny, które mają działanie rakotwórcze; poza tym mogą być przyczyną innych chorób, zwłaszcza u osób z osłabioną odpornością.

Tylko wyciągi z rozmarynu miały właściwości hamowania rozwoju pleśni, natomiast tymianek był znacznie skuteczniejszy niż rozmaryn w zwalczaniu bakterii.

Wpływ cytotoksyczny tymianku i rozmarynu oceniano na komórkach ludzkiego raka jelita grubego HCT 116. Jak się okazało, działanie takie wykazywały wyłącznie ekstrakty alkoholowe (czyli takie, gdzie wyciąg był przygotowany na bazie metanolu), natomiast nie wykazywały takiego działania wyciągi wodne.

Oba zioła natomiast charakteryzuje doskonała aktywność antyoksydacyjna.

Nie pierwszy i nie ostatni raz nauka potrafi potwierdzić właściwości ziół wykorzystywanych w medycynie ludowej. Ze względu na korzystne działanie warto włączyć je na stałe do codziennego jadłospisu, a gdy nie mamy na to czasu – pamiętać, że są wykorzystywane również jako składniki suplementów.

Źródło

Curr Pharm Biotechnol. 2018 Aug 17. Antioxidant, antimicrobial and the phenolic content of infusion, decoction and methanolic extracts of Thyme and Rosmarinus species. Zairi A, Nouir S, M’hamdi N, Bennani M, Bergaoui I, Mtiraoui A, Chaouachi M, Trabelsi M.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s