Nadciśnienie tętnicze, najczęstsza choroba układu krążenia zwiększająca ryzyko zawału i udaru, u znacznej części osób może zareagować na poważną zmianę diety, rezygnację z palenia i regularną aktywność fizyczną. Mało kto jednak jest gotów na wyzwania związane z drastyczną zmianą stylu życia, więc decydują się na rozwiązanie wymagające najmniejszego wysiłku, czyli leki hipotensyjne. Tymczasem przyczyna nadciśnienia u większości ludzi łącząca bezpośrednio dietę z wystąpieniem tej choroby wciąż nie jest znana. Naukowcy z Bułgarii wskazują, że pewną rolę może odgrywać niedobór magnezu w diecie.

Magnez, jak zauważają, jest naturalnym antagonistą wapnia, ma więc przeciwne do niego działanie. A to wapń odpowiada za skurcz mięśni naczyń (obkurczenie drobnych naczyń jest jednym z czynników przyczyniających się do wzrostu ciśnienia tętniczego).  Magnez dodatkowo zwiększa produkcję związków, które rozszerzają naczynia (tlenku azotu, prostacykliny) i hamuje działanie związków, które takie naczynia obkurczają (np. angiotensyny II – przeciw tej cząsteczce skierowane są dwie popularne grupy leków na nadciśnienie, sartany i „-prile”, jak peryndopril, ramipril itd.).

Niedobór magnezu z kolei wiąże się ze zwiększeniem wytwarzania aldosteronu, hormonu, który zatrzymuje w nerkach sód i wodę, a wypłukuje potas. Także w tym mechanizmie może dochodzić do wzrostu ciśnienia w układzie krążenia (i także ten mechanizm jest wykorzystywany przez leki przeciwnadciśnieniowe z grupy antagonistów aldosteronu).

To jednak nie wszystko. Niedobór magnezu przyczynia się do niszczenia ścian tętnic i rozwoju miażdżycy. W razie braku magnezu dochodzi bowiem do nasilenia stanu zapalnego w tętnicach (a stan zapalny niszczy ścianę tętnic i przyspiesza miażdżycę) i jakby tego było mało – zmniejszenia aktywności ludzkich systemów obrony przed wolnymi rodnikami. Pojawia się niedobór ważnych enzymów usuwających wolne rodniki, jak peroksydaza glutationowa, dysmutaza nadtlenkowa czy katalaza, oraz zmniejsza się pula antyoksydantów. Niedobór magnezu potęguje zaburzenia lipidowe i zaburzenia wydzielania insuliny, co uczestniczy w rozwoju cukrzycy i jeszcze dokłada się do rozwoju niekorzystnych zmian w naczyniach.

Jeśli do tych wszystkich zjawisko dodać kolejne – czyli uczestnictwo magnezu w przebudowie włókien kolagenowych ściany naczyniowej (magnez zabezpiecza ją przed nadmiernym usztywnieniem i przed odkładaniem się złogów wapnia), kształtuje się spójny obraz ilustrujący, jak ważny jest ten pierwiastek dla utrzymania otwartych, elastycznych tętnic.

Autorzy podsumowują, iż biorąc pod uwagę te informacje, należy wzmacniać przekonanie, że w leczeniu nadciśnieniu tętniczego szczególną rolę odgrywa dieta zapewniająca rekomendowane ilości magnezu.

Źródło

Int J Mol Sci. 2018 Jun 11;19(6). Role of Magnesium Deficiency in Promoting Atherosclerosis, Endothelial Dysfunction, and Arterial Stiffening as Risk Factors for Hypertension. Kostov K, Halacheva L

Skomentuj

Proszę zalogować się jedną z tych metod aby dodawać swoje komentarze:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s