Fasola zwyczajna zawiera składnik zwany fasolaminą, który działa jak inhibitor alfa-amylazy, czyli enzymu rozkładającego cukry złożone w przewodzie pokarmowym. Jej skuteczność sięga redukcji tłuszczowej masy ciała rzędu -3,26 kg.
Taki wniosek płynie z metaanalizy badań naukowych poświęconych fasolaminie. Stosowana dawka wynosiła od 500 do 3000 mg dziennie, a czas trwania suplementacji od 1 do 3 miesięcy.
Średnia utrata wagi uzyskana tylko dzięki fasolaminie (bez uwzględniania wpływu diety i wysiłku fizycznego) oscyluje wokół -1 kg, natomiast w badaniach oceniających redukcję tkanki tłuszczowej uzyskano wynik przekraczający -3 kg. Dodatkowo w części badań uzyskano zmniejszenie stężenia triglicerydów.
Fasola była kiedyś – zanim zaczęliśmy żywność produkować na masową skalę – zastępnikiem mięsa. Jak widać – zdrowszym. Jeśli chodzi o fasolaminę, to warto przypomnieć, że:
- ekstrakt przyjmuje się 15-20 min przed posiłkiem;
- zadziała, jeśli będzie to posiłek bogaty w węglowodany złożone (pieczywo, makaron, ziemniaki);
- nie zadziała, jeśli będzie to ciasto lub inne słodycze;
- nie zadziała, jeśli wierząc w fasolaminę, dołożymy sobie drugą kopiastą porcję jedzenia.
Źródło
Foods. 2018 Apr 20;7(4). Systematic Review and Meta-Analysis of a Proprietary Alpha-Amylase Inhibitor from White Bean (Phaseolus vulgaris L.) on Weight and Fat Loss in Humans. Udani J, Tan O, Molina J.