Analiza danych zbieranych przez 15 lat w ramach państwowego ubezpieczenia zdrowotnego na Tajwanie wskazuje, że u osób z problemem alkoholowym podawanie tiaminy (witaminy B1) może poważnie zmniejszać ryzyko rozwoju demencji.

W ramach badania sprawdzono dane z lat 1995-2000. Wybrano przeszło 5 tys. osób z chorobą alkoholową, którym podawano witaminę B1 oraz identyczną liczbę osób, którym tiaminy nie podawano (ale które również miały problem z alkoholem). Aby uniknąć zafałszowania analizy, grupa kontrolna została sparowana pod względem wieku, płci i czasu picia. Uwzględniono też choroby przewlekłe i stosowanie leków psychotropowych.

Ryzyko pojawienia się demencji w grupie otrzymującej tiaminę było o prawie połowę (46%) niższe niż u osób, kórym witaminy B1 nie podawano. Ważna okazała się przy tym sumaryczna przyjęta dawka tiaminy (czyli w skrócie, co nie dziwne, jeśli ktoś nie przyjmował witaminy – nie działała).

Autorzy wskazują, że terapia witaminą B1 powinna być standardem u osób nadużywających alkoholu w ramach zapobiegania demencji (lub zapobiegania jej narastaniu).

Źródło

Clin Nutr. 2018 May 21. Thiamine for preventing dementia development among patients with alcohol use disorder: A nationwide population-based cohort study. Chou WP, Chang YH, Lin HC, Chang YH, Chen YY, Ko CH

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s