Grupa biologów z Uniwersytetu w Miyazaki (Japonia) przebadała 21 glonów zbieranych u wybrzeży Japonii, próbując znaleźć odpowiedź na pytanie, które z nich są najbogatsze w składniki odżywcze [1]. Wnioski jednoznacznie wskazują na brunatnice, znane również pod nazwą „kelp”. 

Glon glonowi, jak się okazuje, nierówny. Brunatnice, czyli brunatne wodorosty morskie zawierają fukosterol, alfa-tokoferol, fukoksantynę i polifenole, i okazują się mieć najwyższe zasoby związków o działaniu antyoksydacyjnym. Zielenice są z kolei bogate w beta-karoten, a krasnorosty zawierają duże ilości cholesterolu, beta-sitosterolu i nasyconych kwasów tłuszczowych.

Już sam fukosterol z brunatnic ma nadspodziewanie liczne działania zdrowotne:  przeciwnowotworowe, przeciwcukrzycowe, przeciwutleniające, ochraniające wątrobę, przeciwcholesterolowe, przeciwgrzybicze, antyalergiczne, hamuje odkładanie tkanki tłuszczowej, zapobiega uszkodzeniom skóry pod wpływem słońca, przeciwdziała osteoporozie i zapobiega zakrzepicy w naczyniach krwionośnych [2].

Zdaniem naukowców ich analiza wskazuje, że brunatnice mają największy potencjał wykorzystania jako żywność funkcjonalna lub nutraceutyki i należy zachęcać do ich regularnego spożycia i suplementacji.

Źródło

[1] Food Chem. 2018 Jul 30;255:147-156. Analysis of functional components and radical scavenging activity of 21 algae species collected from the Japanese coast. Ito M, Koba K, Hikihara R, Ishimaru M, Shibata T, Hatate H, Tanaka R.

[2] J Sci Food Agric. 2016 Apr;96(6):1856-66. Health benefit of fucosterol from marine algae: a review. Abdul QA, Choi RJ, Jung HA, Choi JS.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s