Francuscy badacze z Uniwersytetu w Bordeaux wskazują, że u starszych osób dieta ma znaczenie w zapobieganiu demencji – ryzyko jest tym mniejsze, im dieta bogatsza w polifenole zawarte w orzechach, owocach cytrusowych, jagodach, warzywach liściastych, soi, produktach pełnoziarnistych, oliwie, czerwonym winie i herbacie.
Naukowcy uwzględnili 1329 osób w wieku przynajmniej 65 lat, którzy byli samodzielni i którzy uczestniczyli w dużym francuskim badaniu kohortowym starszych ludzi – the Three-City (3C) Study. Ich dietę sprawdzano pod kątem 26 polifenoli roślinnych. W momencie rozpoczynania badania u żadnego z badanych nie występowały objawy otępienia, a oceny funkcji poznawczych dokonywano co 2-3 lata przez 12 lat.
W tym okresie demencja pojawiła się u 256 osób, przy czym u 169 rozpoznano chorobę Alzheimera. Szczególnie narażeni okazali się chorzy na cukrzycę i nosiciele genu APOE ε4. Dieta bogata w polifenole roślinne okazała się natomiast zmniejszać ryzyko. Szczególnie korzystne były flawonoidy, stilbeny (np. resweratrol) i lignany. Osoby spożywające ich największe ilości miały ryzyko demencji zmniejszone dwukrotnie w stosunku do tych, które miały ich w diecie najmniej!
Osoby zainteresowane klasyfikacją i źródłami polifenoli odsyłam do artykułu pt. Rodzaje polifenoli roślinnych.
Źródło
Neurology. 2018 May 29;90(22):e1979-e1988. Pattern of polyphenol intake and the long-term risk of dementia in older persons. Lefèvre-Arbogast S, Gaudout D, Bensalem J, Letenneur L, Dartigues JF, Hejblum BP, Féart C, Delcourt C, Samieri C.