Medycyna chińska o cytryńcu chińskim

Naukowcy z Pekinu, reprezentujący nurt tradycyjnej medycyny chińskiej, zwracają uwagę na potencjał cytryńca chińskiego w chorobach układu krążenia i chorobach naczyń mózgowych.

W Chinach, jak w innych rozwiniętych cywilizacjach, coraz większym problemem stają się ciężkie choroby układu sercowo-naczyniowego, będące podstawową przyczyną zgonów, chorują przy tym coraz młodsi ludzie.

Jak piszą autorzy, susz z owoców cytryńca chińskiego (Schisandra chinensis (Turcz.) Baill.), o słodko-kwaśnym smaku, jest w tradycyjnej medycynie chińskiej wykorzystywany „do ukojenia serca i uspokojenia umysłu”, zwłaszcza w leczeniu nadmiernej drażliwości, palpitacji, bezsenności i dla poprawy jakości snu.

Głównymi aktywnymi biologicznie składnikami cytryńca chińskiego są lignany, olejki eteryczne i polisacharydy. Efektem ich stosowania jest ochrona układu sercowo-naczyniowego dzięki usuwaniu wolnych rodników, działaniu przeciwzapalnemu i hamowaniu apoptozy. Co więcej, składniki te chronią układ nerwowy przed powikłaniami naczyniowymi poprzez poprawę metabolizmu i zwiększanie energii, regulację autofagii (zjawisko samotrawienia się komórek prowadzące do ich przedwczesnej śmierci), a także w wyniku regulacji neurotransmisji (czyli przekazywania sygnałów między komórkami nerwowymi) oraz aktywności genów odpowiadających za rytmy dobowe.

Źródło

Zhongguo Zhong Yao Za Zhi. 2018 Apr;43(8):1536-1546. [Pharmacological effect of Schisandrae Chinensis Fructus and relative active components on cardiovascular and cerebrovascular diseases]. Zhang MY, Wu HW, Xu LP, Yang HJ.

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s