Naukowcy z Pekinu, reprezentujący nurt tradycyjnej medycyny chińskiej, zwracają uwagę na potencjał cytryńca chińskiego w chorobach układu krążenia i chorobach naczyń mózgowych.
W Chinach, jak w innych rozwiniętych cywilizacjach, coraz większym problemem stają się ciężkie choroby układu sercowo-naczyniowego, będące podstawową przyczyną zgonów, chorują przy tym coraz młodsi ludzie.
Jak piszą autorzy, susz z owoców cytryńca chińskiego (Schisandra chinensis (Turcz.) Baill.), o słodko-kwaśnym smaku, jest w tradycyjnej medycynie chińskiej wykorzystywany „do ukojenia serca i uspokojenia umysłu”, zwłaszcza w leczeniu nadmiernej drażliwości, palpitacji, bezsenności i dla poprawy jakości snu.
Głównymi aktywnymi biologicznie składnikami cytryńca chińskiego są lignany, olejki eteryczne i polisacharydy. Efektem ich stosowania jest ochrona układu sercowo-naczyniowego dzięki usuwaniu wolnych rodników, działaniu przeciwzapalnemu i hamowaniu apoptozy. Co więcej, składniki te chronią układ nerwowy przed powikłaniami naczyniowymi poprzez poprawę metabolizmu i zwiększanie energii, regulację autofagii (zjawisko samotrawienia się komórek prowadzące do ich przedwczesnej śmierci), a także w wyniku regulacji neurotransmisji (czyli przekazywania sygnałów między komórkami nerwowymi) oraz aktywności genów odpowiadających za rytmy dobowe.
Źródło
Zhongguo Zhong Yao Za Zhi. 2018 Apr;43(8):1536-1546. [Pharmacological effect of Schisandrae Chinensis Fructus and relative active components on cardiovascular and cerebrovascular diseases]. Zhang MY, Wu HW, Xu LP, Yang HJ.