Witamina B2 chroni przed rakiem jelita grubego

Ważna jest nie tylko zawartość witaminy B2 (ryboflawiny) w diecie, ale i jej stężenie we krwi – piszą autorzy metaanalizy. 

Autorzy zgromadzili dane z 14 badań klinicznych oceniających związek między ryzykiem raka jelita grubego a zawartością witaminy B2 w diecie (w sumie prawie 15 tys. uczestników) oraz z 2 badań, gdzie analizowano związek z jej stężeniem we krwi (1600 osób).

Analiza wskazuje, że im wyższe spożycie witaminy B2, tym mniejsze ryzyko raka jelita grubego (o 13. proc.) – również jeśli jej źródłem są suplementy diety.  Warto jednak uważać, by nie przekraczać zbyt mocno dziennego zapotrzebowania (ok. 1,5 mg), bo przy dawce zwiększonej ponad trzykrotnie (5 mg dziennie) to działanie ochronne wydaje się osłabione. Autorzy zauważają też, że wysokie stężenie witaminy B2 we krwi chroni w jeszcze większym stopniu niż jej zawartość w diecie (zmniejsza ryzyko o 25 proc.).

Autorzy podsumowują, że dieta bogata w witaminę B2 jest ważna z punktu widzenia profilaktyki raka jelita grubego.

Źródło

Eur J Nutr. 2018 May 9. Vitamin B2 intake reduces the risk for colorectal cancer: a dose-response analysis. Ben S, Du M, Ma G, Qu J, Zhu L, Chu H, Zhang Z, Wu Y, Gu D, Wang M.

Skomentuj

Proszę zalogować się jedną z tych metod aby dodawać swoje komentarze:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s