Omega-3 wydłużają życie i zmniejszają ryzyko chorób serca

Wnioski te przynosi niebanalne badanie, a mianowicie Framingham Heart Study – słynna, prowadzona od kilkudziesięciu lat obserwacja mieszkańców miasta Framingham w USA, która była źródłem licznych, czasami rewolucyjnych prawd o zdrowiu człowieka (głównie w aspekcie układ krążenia). 

Tym razem naukowcy z takich ośrodków jak  University of South Dakota, Harvard Medical School i Boston University School of Medicine (USA) opublikowali rezultaty przeszło 7-letniej obserwacji 2500 osób, którym na samym początku badania zmierzono poziom kwasów omega-3 we krwi – a konkretnie stężenie kwasu eikozapentaenowego (EPA) oraz dokozaheksaenowego (DHA) w erytrocytach, czyli czerwonych krwinkach.

Średnia wieku badanych wynosiła 66 lat, 54 proc. stanowiły kobiety. Co istotne, pomiaru omega-3 dokonywano tylko raz, na początku badania. Żadna z osób uczestniczących w badaniu nie miała w tamtym momencie rozpoznanej choroby serca.

W badanej grupie w czasie obserwacji zmarło 350 osób (58 na choroby układu krążenia, 146 na nowotwory, 128 z powodu innych przyczyn, a w 18 przypadkach bez uchwytnej przyczyny). Incydentów krążeniowych (czyli przypadków wystąpienia choroby serca lub naczyń) było 245. Analiza statystyczna wskazała, że wysoka zawartość kwasów omega-3 w krwinkach wiązała się z istotnym zmniejszeniem ryzyka śmierci i epizodów choroby układu krążenia. Dla przykładu, gdy porównano osoby z najwyższą i najniższą zawartością omega-3, różnica ryzyka śmierci w tym okresie wynosiła 34 proc., a choroby serca lub naczyń – jeszcze więcej, bo 39 proc.

Co więcej, gdy sprawdzono, jak z tymi obserwacjami koreluje całkowite stężenie cholesterolu, nie udało się wykazać takiego związku, jak w przypadku kwasów omega-3.

Źródło

J Clin Lipidol. 2018 Mar 2. Erythrocyte long-chain omega-3 fatty acid levels are inversely associated with mortality and with incident cardiovascular disease: The Framingham Heart Study. Harris WS, Tintle NL, Etherton MR, Vasan RS.


Odkryj więcej z integmed.pl

Zapisz się, aby otrzymywać najnowsze wpisy na swój adres e-mail.