Niektóre nutraceutyki, czyli suplementy czy też składniki diety o korzystnym wpływie zdrowotnym, mogą wpływać na skład bakteryjnej flory jelitowej, modyfikując zaburzenia związane z dysbiozą czy zespołem nieszczelnego jelita. Uszczelnienie jelita i przywracanie prawidłowej flory jelitowej mogą po części stać za ich korzystnymi działaniami obserwowanymi w badaniach klinicznych.
Jak zauważają autorzy omawianej pracy, zaburzenia składu flory jelitowej obserwuje się w licznych chorobach, z których najważniejsze wg nich to:
- choroby zapalne jelit (Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejące zapalenie jelit);
- zespół jelita drażliwego;
- zaparcia;
- otyłość;
- cukrzyca typu 2;
- zaburzenia lipidowe;
- niealkoholowe stłuszczeniowe zapalenie wątroby;
- autyzm;
- alergie.
Nutraceutyki, które – na bardzo różne sposoby – wpływają na florę jelitową i szczelność jelita, to przede wszystkim:
- probiotyki, czyli szczepy dobroczynnych bakterii;
- prebiotyki, czyli wielocukry wspomagające wzrost dobroczynnych bakterii – do tej kategorii zalicza się m.in. fruktooligosacharydy, błonnik, ale także składniki aloesu, czosnku i cebuli;
- fitoestrogeny – flawonoidy, antocyjaniny, lignany, izoflawony (obecne m.in. w soi, czerwonej koniczynie, siemieniu lnianym);
- polifenole (obecne m.in. w skórce czerwonych winogron, czerwonym winie, jagodach, fasoli, zielonej herbacie i orzechach);
- L-glutamina;
- kwasy omega-3;
- berberyna;
- spirulina;
- kurkumina.
Źródło
PeerJ. 2018 Mar 13;6:e4465. An overview on the interplay between nutraceuticals and gut microbiota. Catinean A, Neag MA, Muntean DM, Bocsan IC, Buzoianu AD.