Które nutraceutyki wpływają na florę jelitową?

Niektóre nutraceutyki, czyli suplementy czy też składniki diety o korzystnym wpływie zdrowotnym, mogą wpływać na skład bakteryjnej flory jelitowej, modyfikując zaburzenia związane z dysbiozą czy zespołem nieszczelnego jelita. Uszczelnienie jelita i przywracanie prawidłowej flory jelitowej mogą po części stać za ich korzystnymi działaniami obserwowanymi w badaniach klinicznych.

Jak zauważają autorzy omawianej pracy, zaburzenia składu flory jelitowej obserwuje się w licznych chorobach, z których najważniejsze wg nich to:

  • choroby zapalne jelit (Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejące zapalenie jelit);
  • zespół jelita drażliwego;
  • zaparcia;
  • otyłość;
  • cukrzyca typu 2;
  • zaburzenia lipidowe;
  • niealkoholowe stłuszczeniowe zapalenie wątroby;
  • autyzm;
  • alergie.

Nutraceutyki, które – na bardzo różne sposoby – wpływają na florę jelitową i szczelność jelita, to przede wszystkim:

  • probiotyki, czyli szczepy dobroczynnych bakterii;
  • prebiotyki, czyli wielocukry wspomagające wzrost dobroczynnych bakterii – do tej kategorii zalicza się m.in. fruktooligosacharydy, błonnik, ale także składniki aloesu, czosnku i cebuli;
  • fitoestrogeny – flawonoidy, antocyjaniny, lignany, izoflawony (obecne m.in. w soi, czerwonej koniczynie, siemieniu lnianym);
  • polifenole (obecne m.in. w skórce czerwonych winogron, czerwonym winie, jagodach, fasoli, zielonej herbacie i orzechach);
  • L-glutamina;
  • kwasy omega-3;
  • berberyna;
  • spirulina;
  • kurkumina.

Źródło

PeerJ. 2018 Mar 13;6:e4465. An overview on the interplay between nutraceuticals and gut microbiota. Catinean A, Neag MA, Muntean DM, Bocsan IC, Buzoianu AD.