Prozdrowotne działanie błonnika jest wielokierunkowe i na tyle istotne, że powinno się zadbać o jego codzienną obecność w diecie – podsumowują wyniki swojej analizy naukowcy z Włoch, Grecji, Wielkiej Brytanii i USA.
Ich praca to analiza wszystkich dostępnych metaanaliz na temat roli błonnika w najróżniejszych chorobach. Każda metaanaliza podsumowuje zbiorczo znaczenie tego składnika w diety z punktu widzenia jednej choroby lub grupy chorób (np. układu krążenia), a najnowsza praca zbiera je wszystkie.
Najczęściej prace naukowe opisywały skuteczność błonnika w związku z:
- nowotworami i zmianami przednowotworowymi;
- ryzykiem zgonu;
- chorobami układu krążenia;
- cukrzycą typu 2;
- chorobą Leśniowskiego-Crohna.
W podsumowaniu autorzy stwierdzają, że przekonujące dowody dotyczą korzystnego wpływu błonnika na raka trzustki, ryzyko zgonu z powodu choroby serca lub naczyń, długość życia. Bardzo przekonujące dane dotyczą też związku błonnika z mniejszym ryzykiem zachorowania na chorobę wieńcową.
Źródło
Am J Clin Nutr. 2018 Mar 1;107(3):436-444. Dietary fiber and health outcomes: an umbrella review of systematic reviews and meta-analyses. Veronese N, Solmi M, Caruso MG, Giannelli G, Osella AR, Evangelou E, Maggi S, Fontana L, Stubbs B, Tzoulaki I.