Niektóre nutraceutyki (elementy diety o potencjale leczniczym) mogą być pomocą w zapobieganiu i leczeniu migreny – piszą autorzy metaanalizy badań naukowych z ostatnich 30 lat.
Analizą objęto randomizowane badania kliniczne z użyciem suplementów diety oceniające ich wpływ na ataki migrenowego bólu głowy. Skupiono się na pracach opublikowanych w jęz. angielskim w latach 1990-2017.
Idea wykorzystania nutraceutyków w migrenie opiera się na hipotezie, że w rozwoju zaburzeń rozkurczu naczyń, które mają być bezpośrednią przyczyną tego rodzaju bólu głowy, uczestniczą – na poziomie komórkowym – dysfunkcja mitochondriów oraz niedobór antyoksydantów. Autorzy zwracają uwagę, że z napadami migreny powiązano choćby zwiększone stężenie homocysteiny, co samo w sobie stwarza podwaliny pod próby wykorzystania dietoterapii.
Analiza dostępnych prac naukowych wskazała, że działanie profilaktyczne i lecznicze w migrenie mają:
- magnez;
- karnityna;
- ryboflawina (witamina B2);
- niacyna (witamina PP, witamina B3);
- koenzym Q10;
- witamina D;
- witamina B12;
- kwas alfa-liponowy.
Potrzebne są jednak dalsze, ukierunkowane badania nad optymalnymi połączeniami nutraceutyków z lekami stosowanymi w migrenie.
Źródło
Biomed Pharmacother. 2018 Jun;102:317-325. The role of nutrients in the pathogenesis and treatment of migraine headaches: Review. Nattagh-Eshtivani E, Sani MA, Dahri M, Ghalichi F, Ghavami A, Arjang P, Tarighat-Esfanjani A.