Siemię lniane jest jednym z najlepiej przebadanych naturalnych naturalnych produktów z potencjałem w zapobieganiu i leczeniu raka piersi – piszą portugalscy naukowcy w artykule przeglądowym, który podsumowuje aktualny stan wiedzy z tego zakresu.
Siemię lniane jest bogate w kwasy omega-3, błonnik (i to wiele jego frakcji) oraz lignany. To właśnie te związki mają odpowiadać za wpływ na komórki raka piersi – po spożyciu są przekształcane do enterodiolu i enterolaktonu, a oba te związki mają działanie antyestrogenne (to oznacza, że blokują receptor dla estrogenów, czym „utrudniają” wzrost komórek raka piersi – a przynajmniej części jego postaci, bo są i takie, które tego receptora nie posiadają).
Są też badania naukowe, które wskazują, że kwasy omega-3 zmniejszają ryzyko raka piersi – wykazano, że na przykład zawarty w siemieniu lnianym kwas α-linolenowy hamuje wzrost, rozmiary i tempo namnażania się komórek nowotworowych i prowadzi do ich śmierci. W połączeniu z lekami przeciwnowotworowymi siemię lniane z olei potrafi zwiększyć ich skuteczność.
Póki co jest wciąż zbyt mało badań z udziałem ludzi – zwracają uwagę autorzy. Mimo to, przeprowadzono ich całkiem sporo – są np. obserwacje wskazujące, że zwłaszcza kobiety po menopauzie mogą odnieść korzyści z regularnego spożywania siemienia lnianego – pod postacią zmniejszonego ryzyka raka piersi. Ale nie tylko – wykazano także, że duże spożycia lignanów i siemienia lnianego w młodym wieku wiąże się z obniżeniem częstości raka piersi w okresie dorosłości. W innym z eksperymentów siemię lniane podawano pod postacią ciasteczek kobietom leczonym z powodu raka piersi i zaobserwowano istotny wpływ na poprawę wyników leczenia tego nowotworu. Stwierdzono też, że sproszkowane siemię lniane u kobiet poważnie zagrożonych rozwojem raka piersi (np. z podejrzanym wynikiem biopsji albo z dużym ryzykiem nawrotu po leczeniu) zmniejszało liczbę i aktywność zmian przedrakowych w ich gruczołach piersiowych.
Autorzy apelują do naukowców o prowadzenie kolejnych badań nad tym naturalnym produktem o właściwościach antynowotworowych.
Źródło
Front Nutr. 2018 Feb 7;5:4. The Effect of Flaxseed in Breast Cancer: A Literature Review. Calado A, Neves PM, Santos T, Ravasco P.
Odkryj więcej z integmed.pl
Zapisz się, aby otrzymywać najnowsze wpisy na swój adres e-mail.

