Cayenne: naturalny aktywator metaboliczny

Kapsaicyna, naturalna substancja odpowiadająca za ostrość papryki zwiększa spoczynkowy wydatek energetyczny u młodych, otyłych osób. W najnowszym badaniu po raz kolejny potwierdzono to jej działanie, które może być wykorzystywane w odchudzaniu. 

Obserwacji tej dokonali włoscy naukowcy, którzy sprawdzali, czy duża dawka kapsaicyny wpłynie na metabolizm w tej specyficznej grupie osób. Wiadomo bowiem, że u starszych ludzi ostra papryka hamuje apetyt oraz zwiększa wydatek energetyczny (nie tylko zresztą u osób z nadwagą). Badali przy tym, jak związek ten wpłynie na stężenia hormonów kontrolujących apetyt.

Młodym ludziom (średnia wieku 21 lat) z otyłością (BMI ok. 41,5) podawano 2 mg kapsaicyny lub placebo. Oceniano nasilenie głodu, uczucie sytości, wartość energetyczną kolejnego posiłku (który mogli dowolnie skomponować). Badano też zmiany stężenia we krwi hormonów odpowiadających za głód i sytość: greliny, GLP-1 oraz peptydu YY. Za pomocą pośredniej kalorymetrii komputerowej sprawdzano spoczynkowy wydatek energetyczny (czyli ujmując prosto, ile kalorii spala organizm, gdy nic nie robi).

Wbrew oczekiwaniom, po 3 godzinach od zaaplikowania kapsaicyny nie nastąpiły zmiany hormonalne, które byłyby odmienne niż w grupie placebo i które przekładałyby się na odczucie głodu lub sytości. Jednak po spożyciu posiłku w grupie kapsaicyny odnotowano wyraźny wzrost wydatkowania energii o przeszło 10 proc., większy niż w grupie placebo (o średnio 385 kcal/24 h).

Autorzy stwierdzili, że mimo iż nie zaobserwowano zahamowania apetytu pod wpływem kapsaicyny, wykazano jej potencjał jako aktywatora metabolizmu u młodych osób zmagających się z otyłością.

Źródło

Nutr Res. 2018 Feb 10. pii: S0271-5317(17)31120-X. Acute administration of capsaicin increases resting energy expenditure in young obese subjects without affecting energy intake, appetite, and circulating levels of orexigenic/anorexigenic peptides. Rigamonti AE, Casnici C, Marelli O, De Col A, Tamini S, Lucchetti E, Tringali G, De Micheli R, Abbruzzese L, Bortolotti M, Cella SG, Sartorio A.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s