Derrick Brown z Instytutu Nauk o Sporcie Uniwersytetu w Bernie (Szwajcaria) na przykładzie zawodowych tancerzy rozprawia się w artykule przeglądowym z mitami o diecie wegańskiej i wegetariańskiej. I zwraca uwagę na konieczność rozważenia suplementacji niektórych składników.
Autor podkreśla, że w przeciwieństwie do powszechnej opinii, właściwie opracowana dieta wegańska lub wegetariańska jest wystarczająca pod względem i zdrowotnym, i wydolności fizycznej, i wpływu na samopoczucie. Tancerze-wegetarianie są w stanie dostarczać wystarczającą ilość białka z produktów pochodzenia roślinnego, pod warunkiem że jego źródła będą zróżnicowane, a dieta dostarczy odpowiedniej ilości energii. Dietetyk powinien natomiast dostosować jakość diety do intensywności treningu i charakteru stylu tanecznego, bo źle skonstruowana dieta – z nadmiernym ograniczeniem kalorii i uboga w niezbędne składniki – doprowadzi do rozstroju zdrowia i obniży wydolność wysiłkową.
Wg autora dobrą wyjściową formułą jest przyjęcie stosunku węglowodanów, tłuszczów i białek na poziomie 55, 20-30 oraz 12-15%. Jeśli zaś chodzi o mikroskładniki, to szczególnej uwagi wymaga odpowiednia zawartość:
- witaminy B12;
- żelaza
- witaminy D;
- kwasów omega-3;
- wapnia;
- cynku.
Są to składniki pochodzenia głównie zwierzęcego, występujące co prawda w roślinach, ale o mniejszej biodostępności (mniejsza biodostępność oznacza w uproszczeniu, że przy takiej samej zawartości danego składnika w pokarmie pochodzenia zwierzęcego i roślinnego, z tego ostatniego wchłonie się go mniej). W związku z tym dieta wegańska lub wegetariańska u sportowców wymaga szczególnego zadbania o te składniki, aby zabezpieczyć zawodnika przed długofalowymi, niekorzystnymi następstwami niedoborów, mogących wpływać na wyniki sportowe.
Źródło
J Dance Med Sci. 2018 Mar 15;22(1):44-53. Nutritional Considerations for the Vegetarian and Vegan Dancer. Brown DD.