Witaminy zwiększają skuteczność antybiotyków

Z uwagi na narastającą oporność bakterii na dostępne antybiotyki i pojawianie się nawet szczepów opornych na wszelkie znane leki przeciwbakteryjne (tzw. superbakterii) uwaga mikrobiologów skupia się m.in. na próbach przełamywania oporności i zwiększaniu skuteczności dostępnych leków. Okazuje się, że pomocne mogą być witaminy.

Zbadano, w jaki sposób dodanie witamin do roztworów różnych antybiotyków wpłynie na skuteczność zwalczania opornego na wiele leków Acinetobacter baumannii oraz MRSA, czyli gronkowców złocistych opornych na wszystkie antybiotyki beta-laktamowe.

Do pożywek oprócz leków przeciwbakteryjnych dodawano albo witaminy rozpuszczalne w wodzie (w stężeniu 10 mg/ml): witaminę B1, B2, B6, B12, C, albo rozpuszczalne w tłuszczach (w stężeniu 0,1 mg/ml): witaminę A, D, E lub K.

Okazuje się, że:

  • witamina E i K działały synergistycznie z imipenemem, doripenemem oraz piperacyliną z tazobaktamem na A. baumannii;
  • witaminy B1, B2 i B12 wykazywały synergię z linezolidem wobec gronkowców złocistych MRSA;
  • witamina B1 działała dodatkowo synergistycznie z oksacyliną, tetracykliną, ryfampicyną i linezolidem wobec MRSA.

Źródło

J Glob Antimicrob Resist. 2018 Feb 2. Evaluation of synergistic antimicrobial effect of vitamins (A, B1, B2, B6, B12, C, D, E and K) with antibiotics against resistant bacterial strains. Shahzad S, Ashraf MA, Sajid M, Shahzad A, Rafique A, Mahmood MS.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s