Im większa zawartość białka w diecie, tym w mózgu mniejsza ilość amyloidu beta, związku, który uważany jest za jeden z filarów patologicznych choroby Alzheimera.
Grupa badaczy z Australii po raz pierwszy sprawdziła u ludzi hipotezę, że białko może chronić przed demencją. W tym celu przeprowadzili przekrojowe badanie, w ramach którego starali się powiązać ilość spożywanego białka ze stężeniem amyloidu beta we krwi i w mózgu zdrowych dorosłych osób. Uczestnicy pochodzili z kohorty dużego badania populacyjnego Australian Imaging, Biomarkers and Lifestyle (AIBL) study of aging. Oceny zawartości amyloidu beta w mózgu dokonywano na podstawie wyników badania metodą pozytonowej tomografii emisyjnej (PET).
Naukowcy stwierdzili, że w porównaniu z osobami o dużej zawartości białka w diecie u osób spożywających go mało lub średnie ilości ryzyko dużego stężenia amyloidu beta w mózgu było zwiększone odpowiednio 13 i 8 razy!
W podsumowaniu autorzy stwierdzają, że obserwacje te podkreślają potencjalne znaczenie profilaktycznej interwencji dietetycznej w zapobieganiu chorobie Alzheimera, jeszcze zanim pojawią się deficyty pamięci.
Źródło
J Alzheimers Dis. 2018;61(4):1589-1598. Associations of Dietary Protein and Fiber Intake with Brain and Blood Amyloid-β. Fernando WMADB, Rainey-Smith SR, Gardener SL, Villemagne VL, Burnham SC, Macaulay SL, Brown BM, Gupta VB, Sohrabi HR, Weinborn M, Taddei K, Laws SM, Goozee K, Ames D, Fowler C, Maruff P, Masters CL, Salvado O, Rowe CC, Martins RN; AIBL Research Group.