Czy białko chroni przed demencją?

Im większa zawartość białka w diecie, tym w mózgu mniejsza ilość amyloidu beta, związku, który uważany jest za jeden z filarów patologicznych choroby Alzheimera. 

Grupa badaczy z Australii po raz pierwszy sprawdziła u ludzi hipotezę, że białko może chronić przed demencją. W tym celu przeprowadzili przekrojowe badanie, w ramach którego starali się powiązać ilość spożywanego białka ze stężeniem amyloidu beta we krwi i w mózgu zdrowych dorosłych osób. Uczestnicy pochodzili z kohorty dużego  badania populacyjnego Australian Imaging, Biomarkers and Lifestyle (AIBL) study of aging. Oceny zawartości amyloidu beta w mózgu dokonywano na podstawie wyników badania metodą pozytonowej tomografii emisyjnej (PET).

Naukowcy stwierdzili, że w porównaniu z osobami o dużej zawartości białka w diecie u osób spożywających go mało lub średnie ilości ryzyko dużego stężenia amyloidu beta w mózgu było zwiększone odpowiednio 13 i 8 razy!

W podsumowaniu autorzy stwierdzają, że obserwacje te podkreślają potencjalne znaczenie profilaktycznej interwencji dietetycznej w zapobieganiu chorobie Alzheimera, jeszcze zanim pojawią się deficyty pamięci.

Źródło

J Alzheimers Dis. 2018;61(4):1589-1598. Associations of Dietary Protein and Fiber Intake with Brain and Blood Amyloid-β. Fernando WMADB, Rainey-Smith SR, Gardener SL, Villemagne VL, Burnham SC, Macaulay SL, Brown BM, Gupta VB, Sohrabi HR, Weinborn M, Taddei K, Laws SM, Goozee K, Ames D, Fowler C, Maruff P, Masters CL, Salvado O, Rowe CC, Martins RN; AIBL Research Group.

Jedna myśl w temacie “Czy białko chroni przed demencją?

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s