W trzech modnych dietach odchudzających, propagowanych komercyjnie Amerykanie z Cornell University i University of Texas wykazali niedobory mikroskładników. Osoby stosujące taką dietę nie mogą mieć pełnego zaufania do jej prawidłowego zbilansowania i co najmniej suplementować podstawowe witaminy i minerały.
Analizowane diety obejmowały:
- wegańską dietę niskokaloryczną (Eat to Live-Vegan, Aggressive Weight Loss; ETL-VAWL);
- dietę wysokobiałkową i ubogą w węglowodany (Fast Metabolism Diet; FMD);
- dietę utrzymującą wagę (Eat, Drink and Be Healthy; EDH).
Wszystkie diety przeanalizowano pod kątem zawartości mikroskładników i zgodności z rekomendowanym dziennym spożyciem dla dorosłych Amerykanów. Z każdej diety do analizy wybrano przypadkowe 7 posiłków.
Pierwszej z diet brakowało witaminy B12, B3, D, E, wapnia, selenu i cynku. W drugiej stwierdzono niedobory witaminy B1, D, E, wapnia, magnezu i potasu. Ostatnia miała niedobór „tylko” witaminy D, wapnia i potasu. Obliczono, że nawet gdyby za pomocą tych samych diet dostarczać 2000 kcal dziennie, zabrakłoby ważnych składników, jak witamina B12, wapń i witamina D.
Autorzy zwracają uwagę, że w komercyjnie propagowanych dietach powszechnie występują niedobory mikroskładników i w związku z tym powinno się je znacznie lepiej projektować.
Źródło
Nutrients. 2018 Jan 20;10(1). Micronutrient Gaps in Three Commercial Weight-Loss Diet Plans. G Engel M, J Kern H, Brenna JT, H Mitmesser S.
Odkryj więcej z integmed.pl
Zapisz się, aby otrzymywać najnowsze wpisy na swój adres e-mail.

