Takie właśnie pytanie zadali sobie naukowcy z Ulster University Coleraine (Irlandia Północna). Problem jest niebagatelny, bo do 2050 r. w skali globalnej pojawią się 2 mld ludzi w wieku powyżej 60 lat. Wedle przewidywań wśród nich aż 131 milionów będzie miało demencję, a depresja stanie się drugą przyczyną niesprawności już około 2020 r.
Wedle autorów cytowanej pracy są dowody z badań naukowych, że ryzyko demencji i depresji można zmniejszyć za pomocą diety – szczególnie diety śródziemnomorskiej. Są też konkretne składniki diety, które powiązano ze zdrowiem mózgu – zdaniem autorów należą do nich:
- nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3;
- polifenole roślinne;
- witamina D;
- witaminy z grupy B.
Najsilniejsze dowody wskazują przede wszystkim na witaminę B12, witaminę B6 oraz witaminę B2 i kwas foliowy. Mają one wpływ na zwalnianie postępującej wraz z wiekiem utraty funkcji poznawczych oraz mogą zabezpieczać przed depresją.
Autorzy zwracają uwagę, że wiele obiecuje zastosowanie w badaniach nowoczesnych technologii obrazowych, jak nowoczesny rezonans magnetyczny czy magnetoencefalografia, które pozwolą wskazać najskuteczniejsze interwencje żywieniowe prowadzące do uwidocznienia konkretnych zmian w mózgu.
Źródło
Proc Nutr Soc. 2018 Jan 10:1-12. Diet, nutrition and the ageing brain: current evidence and new directions. Moore K, Hughes CF, Ward M, Hoey L, McNulty H.