Czego potrzebuje starzejący się mózg

Takie właśnie pytanie zadali sobie naukowcy z Ulster University Coleraine (Irlandia Północna). Problem jest niebagatelny, bo do 2050 r. w skali globalnej pojawią się 2 mld ludzi w wieku powyżej 60 lat. Wedle przewidywań wśród nich aż 131 milionów będzie miało demencję, a depresja stanie się drugą przyczyną niesprawności już około 2020 r.

Wedle autorów cytowanej pracy są dowody z badań naukowych, że ryzyko demencji i depresji można zmniejszyć za pomocą diety – szczególnie diety śródziemnomorskiej. Są też konkretne składniki diety, które powiązano ze zdrowiem mózgu – zdaniem autorów należą do nich:

  • nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3;
  • polifenole roślinne;
  • witamina D;
  • witaminy z grupy B.

Najsilniejsze dowody wskazują przede wszystkim na witaminę B12, witaminę B6 oraz witaminę B2 i kwas foliowy. Mają one wpływ na zwalnianie postępującej wraz z wiekiem utraty funkcji poznawczych oraz mogą zabezpieczać przed depresją.

Autorzy zwracają uwagę, że wiele obiecuje zastosowanie w badaniach nowoczesnych technologii obrazowych, jak nowoczesny rezonans magnetyczny czy magnetoencefalografia, które pozwolą wskazać najskuteczniejsze interwencje żywieniowe prowadzące do uwidocznienia konkretnych zmian w mózgu.

Źródło

Proc Nutr Soc. 2018 Jan 10:1-12. Diet, nutrition and the ageing brain: current evidence and new directions. Moore K, Hughes CF, Ward M, Hoey L, McNulty H.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s