Jest korelacja między niedoborem witaminy D a śmiertelnością w przebiegu udaru mózgu – ogłosili Japończycy w prestiżowym czasopiśmie neurologicznym.
Naukowcy zaplanowali badanie, scalając dwa fakty: pierwszy jest taki, że pojawia się coraz więcej prac na temat znaczenia witaminy D dla stanu serca i naczyń – czyli układu krążenia. Drugi to taki, że jedna z najpoważniejszych chorób neurologicznych, czyli udar mózgu, ma podłoże naczyniowe i w zasadzie te same czynniki, które wpływają na zdrowie układu krążenia, powinny być korzystne także w chorobach naczyniowych mózgu. Być może więc witamina D ma znaczenie i w tej sytuacji.
Badanie objęło prawie 60 tys. zdrowych dorosłych (24 tys. mężczyzn i 36 tys. kobiet) w wieku 40-79 lat. Obserwowano ich przez przeszło 19 lat! (w latach 1989-2009). W tym czasie doszło do 1514 zgonów z powodu udarów i 702 z powodu choroby wieńcowej. Stężenie witaminy D okazało się odwrotnie proporcjonalne do ryzyka śmierci w przebiegu udaru, zwłaszcza krwotoku śródmiąższowego, choć nie korelowało ze zgonami z przyczyn wieńcowych. Różnica ryzyka między osobami spożywającymi najwięcej (≥440 j.m. dziennie) i najmniej (<110 j.m. dziennie) witaminy D sięgała 30 proc., a w przypadku krwotoku śródmiąższowego 34 proc.
Źródło
Stroke. 2018 Feb;49(2):454-457. Relationship Between Dietary Vitamin D and Deaths From Stroke and Coronary Heart Disease: The Japan Collaborative Cohort Study.
Sheerah HA, Eshak ES, Cui R, Imano H, Iso H, Tamakoshi A; Japan Collaborative Cohort Study Group.