Suplementacja żurawin i borówek poprawia kontrolę glikemii u chorych na cukrzycę typu 2.
Mimo że badania na zwierzętach przynoszą ciekawe wyniki dotyczące uzupełniania diety w żurawinę i borówkę w cukrzycy typu 2, nie przeprowadzono dotychczas zbiorczej analizy, co wiadomo na temat tego efektu u ludzi. Lukę tę wypełnia najnowszy przegląd badań naukowych przeprowadzonych z randomizacją (tj. losowym przydziałem uczestników do grupy badanej lub kontrolnej w celu eliminacji efektu placebo).
Wyborem najlepszych z opublikowanych prac zajmowało się trzech naukowców. Badania prowadzono z użyciem różnych form żurawin i borówek (od świeżych owoców, przez owoce suszone, ekstrakty aż do soków), a także różnymi dawkami i długością suplementacji.
Codzienne spożywanie soku z żurawin (240 ml) przez 12 tygodni oraz suplementacja ekstraktu z borówek (w przeliczeniu na dawkę anticyjanin 9-10 g/24 h) przez 8-12 tygodni korzystnie wpływa na kontrolę glikemii – podstawowy parametr używany w leczeniu cukrzycy.
Autorzy uznają uzyskane wyniki za obiecujące i zwracają uwagę na konieczność prowadzenia dalszych badań nad mechanizmem, w jakim żurawiny i borówki mogą przyczyniać się do poprawy kontroli metabolicznej cukrzycy.
Źródło
Crit Rev Food Sci Nutr. 2018 Jan 18:0. Effects of blueberry and cranberry consumption on type 2 diabetes glycemic control: a systematic review. Rocha D, Caldas A, da Silva B, Hermsdorff H, Alfenas R.