Wpływ żurawiny i borówki w cukrzycy typu 2

Suplementacja żurawin i borówek poprawia kontrolę glikemii u chorych na cukrzycę typu 2. 

Mimo że badania na zwierzętach przynoszą ciekawe wyniki dotyczące uzupełniania diety w żurawinę i borówkę w cukrzycy typu 2, nie przeprowadzono dotychczas zbiorczej analizy, co wiadomo na temat tego efektu u ludzi. Lukę tę wypełnia najnowszy przegląd badań naukowych przeprowadzonych z randomizacją (tj. losowym przydziałem uczestników do grupy badanej lub kontrolnej w celu eliminacji efektu placebo).

Wyborem najlepszych z opublikowanych prac zajmowało się trzech naukowców. Badania prowadzono z użyciem różnych form żurawin i borówek (od świeżych owoców, przez owoce suszone, ekstrakty aż do soków), a także różnymi dawkami i długością suplementacji.

Codzienne spożywanie soku z żurawin (240 ml) przez 12 tygodni oraz suplementacja ekstraktu z borówek (w przeliczeniu na dawkę anticyjanin 9-10 g/24 h) przez 8-12 tygodni korzystnie wpływa na kontrolę glikemii – podstawowy parametr używany w leczeniu cukrzycy.

Autorzy uznają uzyskane wyniki za obiecujące i zwracają uwagę na konieczność prowadzenia dalszych badań nad mechanizmem, w jakim żurawiny i borówki mogą przyczyniać się do poprawy kontroli metabolicznej cukrzycy.

Źródło

Crit Rev Food Sci Nutr. 2018 Jan 18:0. Effects of blueberry and cranberry consumption on type 2 diabetes glycemic control: a systematic review. Rocha D, Caldas A, da Silva B, Hermsdorff H, Alfenas R.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s