Specjaliści medycyny sportowej z ośrodków medycznych w Teheranie (Iran) wykazali, że połączenie treningu z suplementacją najskuteczniej redukuje masę ciała, insulinooporność i zmniejsza wskaźniki ryzyka miażdżycy. 

Uczestnikami badania było 44 otyłych mężczyzn w wieku 25-40 lat. Podzielono ich na 4 grupy:

  • kontrolną, w której nie prowadzono ani treningu, ani suplementacji;
  • suplementowaną, w której podawano spirulinę (2g dziennie);
  • treningową (intensywny trening interwałowy, 30 s sprintu + 30 s odpoczynku);
  • łączoną (trening interwałowy oraz suplementacja spiruliny). 

Po 12 tygodniach w grupach interwencyjnych stwierdzono lepszą niż w grupię kontrolnej redukcję kluczowych wskaźników, jednak najlepsze efekty uzyskano w grupie łączonej (trening + spirulina): redukcja otyłości, masy ciała, odsetka masy tłuszczowej, zmniejszenie insulinooporności, poprawa poziomu apolipoprotein (wzrost stężenia Apo-A, spadek Apo-B oraz Apo-J), co wiąże się ze zmniejszeniem ryzyka miażdżycy i jej powikłań.

Zdaniem autorów zastosowana w tym badaniu strategia może być obiecującą metodą prewencji powikłań otyłości.  

Spirulina zawiera dużą ilość białka, zwłaszcza bogatego w aminokwasy rozgałęzione – leucynę, walinę i izoleucynę, co sprawia, że jest chętnie wykorzystywana w celu poprawy składu ciała i wydolności fizycznej. Zawarta w spirulinie fikocyjanina poprawia metabolizm lipidów, hamuje ich utlenianie i generację wolnych rodników. 

Na podstawie

Tayebi SM, Bagherian P, Bassami M, Basereh A, Ahmadabadi S. Impact of a 12-week High-Intensity Interval Training With Spirulina Supplementation on Insulin Resistance-Mediated by Apo-A, -B, and -J in Men With Obesity HIIT With Spirulina on Apolipoproteins. Eur J Sport Sci. 2025 Apr;25(4):e12285. doi: 10.1002/ejsc.12285. PMID: 40123054; PMCID: PMC11930759.


Odkryj więcej z integmed.pl

Zapisz się, aby otrzymywać najnowsze wpisy na swój adres e-mail.