Specjaliści medycyny sportowej z ośrodków medycznych w Teheranie (Iran) wykazali, że połączenie treningu z suplementacją najskuteczniej redukuje masę ciała, insulinooporność i zmniejsza wskaźniki ryzyka miażdżycy.
Uczestnikami badania było 44 otyłych mężczyzn w wieku 25-40 lat. Podzielono ich na 4 grupy:
- kontrolną, w której nie prowadzono ani treningu, ani suplementacji;
- suplementowaną, w której podawano spirulinę (2g dziennie);
- treningową (intensywny trening interwałowy, 30 s sprintu + 30 s odpoczynku);
- łączoną (trening interwałowy oraz suplementacja spiruliny).
Po 12 tygodniach w grupach interwencyjnych stwierdzono lepszą niż w grupię kontrolnej redukcję kluczowych wskaźników, jednak najlepsze efekty uzyskano w grupie łączonej (trening + spirulina): redukcja otyłości, masy ciała, odsetka masy tłuszczowej, zmniejszenie insulinooporności, poprawa poziomu apolipoprotein (wzrost stężenia Apo-A, spadek Apo-B oraz Apo-J), co wiąże się ze zmniejszeniem ryzyka miażdżycy i jej powikłań.
Zdaniem autorów zastosowana w tym badaniu strategia może być obiecującą metodą prewencji powikłań otyłości.
Spirulina zawiera dużą ilość białka, zwłaszcza bogatego w aminokwasy rozgałęzione – leucynę, walinę i izoleucynę, co sprawia, że jest chętnie wykorzystywana w celu poprawy składu ciała i wydolności fizycznej. Zawarta w spirulinie fikocyjanina poprawia metabolizm lipidów, hamuje ich utlenianie i generację wolnych rodników.
Na podstawie
Tayebi SM, Bagherian P, Bassami M, Basereh A, Ahmadabadi S. Impact of a 12-week High-Intensity Interval Training With Spirulina Supplementation on Insulin Resistance-Mediated by Apo-A, -B, and -J in Men With Obesity HIIT With Spirulina on Apolipoproteins. Eur J Sport Sci. 2025 Apr;25(4):e12285. doi: 10.1002/ejsc.12285. PMID: 40123054; PMCID: PMC11930759.
Odkryj więcej z integmed.pl
Zapisz się, aby otrzymywać najnowsze wpisy na swój adres e-mail.

