Wzbogacenie diety w białko roślinne (sojowe) już po 12 tygodniach doprowadziło do wzrostu masy mięśniowej i poprawy wydolności fizycznej starszych pensjonariuszy domów opieki. 

Takie wyniki przyniosło badanie kliniczne przeprowadzone przez specjalistów z Uniwersytetu Fudan w Szanghaju (Chiny). 

Masa mięśniowa u osób w podeszłym wieku jest niezwykle ważna, ponieważ bezpośrednio wpływa na ich zdrowie, funkcjonowanie fizyczne i jakość życia. Z wiekiem dochodzi do stopniowej utraty masy i siły mięśniowej. Jeśli stopień tego zjawiska jest zbyt duży, utrudnia wykonywanie codziennych czynności, co przyczynia się do utraty samodzielności i niezależności. Stan taki nazywa się sarkopenią i jest ważnym elementem tzw. zespołu kruchości starszych osób.

Mięśnie odgrywają kluczową rolę w utrzymaniu równowagi i koordynacji ruchowej. Osoby z większą masą i siłą mięśniową są mniej narażone na upadki, które u seniorów mogą mieć poważne konsekwencje, np. złamania. Mięśnie stanowią też fizyczny bufor chroniący kości niczym amortyzator, ponadto silne mięśnie stabilizują stawy. 

Większa masa mięśniowa wiąże się z lepszą wrażliwością na insulinę, co pomaga w regulacji poziomu cukru we krwi i zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2. Ma to znaczenie w kontekście profilaktyki zaburzeń metabolicznych oraz chorób układu krążenia.

Do 12-tygodniowego badania włączono 84 starszych osób z placówki opieki długoterminowej. Otrzymywali trzy posiłki dziennie, przy czym w grupie badanej były one wzbogacone w białko sojowe  (30 g dziennie), a grupie kontrolnej nie były zmieniane w stosunku do zwykłych jadłospisów.

W grupie interwencyjnej odnotowano znaczący wzrost kilku wskaźników oceniających beztłuszczową masę ciała, w tym wzrost masy mięśni szkieletowych (o średnio 1,20 kg). Podobnych zmian nie odnotowano w grupie kontrolnej. Co więcej, u mężczyzn w grupie białka sojowego uzyskano istotnie lepsze wyniki testu 6-minutowego marszu, co wskazuje na poprawę wydolności fizycznej. 

Wykazano zatem, że można wzbogacać dietę w białko sojowe bez szkody dla jej walorów smakowych i że taka suplementacja wpływa na ważny aspekt fizjologii procesu starzenia, co może przyczyniać się do poprawy zdrowia w długoterminowej perspektywie.  

Na podstawie

Yuan W, Chen M, Chen Y, Xu D, Li Z, Bai H, Xu Q, Jiang Y, Gu J, Li S, Su C, Gu L, Fang J, Zhu X, Sun J, Chen J. Effects of soy protein-rich meals on muscle health of older adults in long-term care: A randomized clinical trial. Nutrition. 2024 Oct;126:112507. doi: 10.1016/j.nut.2024.112507. Epub 2024 Jun 11. PMID: 39003895.


Odkryj więcej z integmed.pl

Zapisz się, aby otrzymywać najnowsze wpisy na swój adres e-mail.