Suplement zawierający suche ekstrakty z karczocha i bergamotki okazał się bezpieczny i skuteczny w profilaktyce i leczeniu stanów zwiększonego ryzyka kardiometabolicznego – ogłosili włoscy naukowcy: kardiolodzy oraz specjaliści żywienia.
Takie wnioski przyniosło badanie, w ramach którego wykorzystano nutraceutyk zawierający w/w produkty standaryzowane na obecność ich charakterystycznych polifenoli. Do badania zaproszono 90 ogólnie zdrowych osób z nieoptymalnym poziomem cholesterolu. Uczestnicy zostali losowo przydzieleni do suplementacji testowanego produktu lub do grupy placebo.
Po 6 tygodniach w grupie stosującej ekstrakt z karczocha i bergamotki uzyskano istotną poprawy poziomu triglicerydów (TG), apolipoproteiny B-100 oraz apolipoproteiny AI. Są to fragmenty cząsteczek transportujących tłuszcze we krwi, związane z ryzykiem sercowo-naczyniowym. Odnotowano także obniżenie całkowitego stężenia cholesterolu oraz jego frakcji LDL i nie-HDL (co wiąże się z redukcją ryzyka chorób układu krążenia). Zmianom tym towarzyszyła redukcja hs-CRP (marker przewlekłego stanu zapalnego).
Po 12 tygodniach poprawiło się również stężenie glukozy oraz parametry wątrobowe: aktywność aminotransferazy alaninowej (ALT), gamma-glutamylotranspeptydazy (GGTP), wskaźnik ilości tłuszczu nagromadzonego w wątrobie.
Jak wskazują autorzy, polifenole zawarte w karczochach i bergamotce wpływają na skład mikrobiomu jelitowego, aktywność genów związanych z wieloma różnymi szlakami molekularnymi, mają też właściwości neutralizujące wolne rodniki. To wszystko przekłada się na działanie hepatoprotekcyjne (ochrona wątroby) i kardioprotekcyjne (ochrona układu krążenia) oraz prometaboliczne (zmniejszanie ryzyka cukrzycy). Podłoże biochemiczne takiego działania zostało uwidocznione w omawianej pracy klinicznej.
Na podstawie
Fogacci F, Giovannini M, Di Micoli A, Fiorini G, Grandi E, Borghi C, Cicero AFG. A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Clinical Trial on the Effect of a Dietary Supplement Containing Dry Artichoke and Bergamot Extracts on Metabolic and Vascular Risk Factors in Individuals with Suboptimal Cholesterol Levels. Nutrients. 2024 May 23;16(11):1587. doi: 10.3390/nu16111587. PMID: 38892519; PMCID: PMC11174436.
Odkryj więcej z integmed.pl
Zapisz się, aby otrzymywać najnowsze wpisy na swój adres e-mail.

