Specjaliści żywienia z Uniwersytetu Gazi w Ankarze (Turcja) dokonali przeglądu danych z badań klinicznych, w których oceniano wpływ kapsaicyny i kapsaicynoidów na rezultaty sportowe.
Wyniki wskazują, że substancje te (odpowiadające za wrażenie pieczenia po spożyciu papryki, czyli jej ostrość) mogą korzystnie wpływać na siłę mięśni. Mogą zatem być zaliczone do (na razie legalnych) środków ergogenicznych, czyli substancji używanych w celu poprawy osiągnięć sportowych. Takie środki mogą być wykorzystywane zarówno w sporcie profesjonalnym, jak i amatorskim.
Substancje, o których mowa, aktywują receptor TRPV1, który odpowiada nie tylko za odczucie palenia/pieczenia, ale wpływa też na przebieg wielu inych procesów fizjologicznych (jest bowiem obecny w różnych narządach i tkankach). Aktywacja TRPV1 przez kapsaicynę wywołuje reakcję organizmu polegającą na zwiększeniu przepływu krwi do skóry (w celu ochłodzenia ciała), ale zjawisko to dotyczy również mięśni. Zwiększony przepływ krwi przez mięśnie wiąże się z dostarczaniem większych ilości niezbędnych do pracy substancji i może wpływać na ich efektywność. TRPV1 może też wpływać na przewodzenie nerwowe (poprzez zmiany wydzielania niektórych neuroprzekaźników), wydzielanie soków trawiennych, a także regulować motorykę przewodu pokarmowego.
Badania sugerują też, że TRPV1 może mieć wpływ na regulację metabolizmu i uczestniczyć w kontroli masy ciała dzięki oddziaływaniom z układem endokanabinoidowym i układem współczulnym, a także indukując termogenezę (jest to zwiększenie temperatury ciała związane z nasilonym zużyciem energii, lipolizą i spalaniem kwasów tłuszczowych).
Te i inne działania kapsaicyny i kapsaicynoidów obserwowane w badaniach podstawowych skłoniły naukowców do prowadzenia badań klinicznych, a omawiana tu praca analizuje zbiorczo ich wyniki. Rezultaty wskazują, że w 10 z 19 badań klinicznych obserwowano korzystny wpływ suplementacji kapsaicyny lub kapsaicynoidów na zdolność do wysiłku, przede wszystkim w zakresie treningu siłowego (oporowego), ale raczej nie wytrzymałościowego. Zdaniem autorów wpływ na trening siłowy może się wiązać ze zwiększaniem uwalniania wapnia w mięśniach oraz nasileniem wydzielania amin katecholowych. Nie jest natomiast jasne, dlaczego nie ma równie dobrych efektów w treningach wytrzymałościowych. To wyjaśnią dopiero kolejne badania.
Na podstawie
Sukan-Karaçağıl B, Akbulut G, Açar Y, Demirkoparan M. A Little Pepper-Upper? Systematic Review of Randomized Controlled Studies on Capsaicinoids, Capsinoids, and Exercise Performance. Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2023 Jul 6;33(5):291-301. doi: 10.1123/ijsnem.2023-0016. PMID: 37414405.
Odkryj więcej z integmed.pl
Zapisz się, aby otrzymywać najnowsze wpisy na swój adres e-mail.

