Włoscy laryngolodzy podejrzewają, że za pomocą odpowiednio dobranych nutraceutyków można zmniejszać nasilenie stanu zapalnego i hamować starzenie się układu immunologicznego u starszych osób. 

Takie wyniki przyniosło badanie kliniczno-kontrolne, w ramach którego w grupie osób po 65 r.ż. prowadzono przez 30 dni suplementację produktu złożonego z nutraceutyków o działaniu proodpornościowym: witamin C, D i E, cynku, wyciągu z czarnego bzu, arabinogalaktanu i tyndalizowanych bakterii Lactobacillus acidophilus. W badaniu uwzględniono dwie grupy kontrolne, jedną złożoną z ludzi w podeszłym wieku, drugą z młodych osób. Istotne, że osoby badane nie były „w pełni zdrowia”: rekrutowano je z pacjentów oddziału szpitalnego. 

Suplementacja okazała się korzystnie wpływać na poziomy markerów zapalnych oraz zmniejszać liczbę limfocytów. Co więcej, ok. 70 proc. osób przyjmujących suplement odczuło subiektywną poprawę stanu zdrowia (choć trudno tu wykluczyć efekt placebo). Mimo to autorzy zalecają, by rozważyć stosowanie takiego suplementu przez dłuższy czas, w małych dawkach, w celu zahamowania procesu starzenia się układu odpornościowego u osób po 60 r.ż.

Starzenie się układu immunologicznego wiąże się nie tylko ze zwiększoną podatnością na infekcje. Rośnie także skłonność do podtrzymywania przewlekłego stanu zapalnego, co wiąże się z możliwością rozwoju nowotworów, cukrzycy, chorób z autoagresji (np. choroby zwyrodnieniowej stawów), osteoporozy czy demencji. Na procesy te można wpływać za pośrednictwem stylu życia, w tym diety i suplementów diety. 

Na podstawie

Maselli Del Giudice A, La Mantia I, Barbara F, Ciccarone S, Ragno MS, de Robertis V, Cariti F, Barbara M, D’Ascanio L, Di Stadio A. Use of Nutraceuticals in Elderly to Fight Inflammation and Immuno-Senescence: A Randomized Case-Control Study. Nutrients. 2022 Aug 24;14(17):3476. doi: 10.3390/nu14173476. PMID: 36079732; PMCID: PMC9459752.