Zdaniem naukowców z ośrodków zajmujących się związkiem żywienia z czynnością układu odpornościowego u osób w zaawansowanym wieku wskazana jest suplementacja (lub spożywanie produktów odpowiednio wzbogaconych) w celu poprawy odporności przeciwzakaźnej. 

Procesy starzenia obejmują nie tylko (co dla większości jest oczywiste) takie struktury jak naczynia, skórę i mózg, ale i układ odpornościowy. Pogarsza się funkcjonowanie zwłaszcza komórek zapewniających odporność nabytą oraz przeciwnowotworową – tym zjawiskiem próbuje się tłumaczyć na przykład zwiększoną częstość nowotworów u osób w podeszłym wieku. Zdaniem autorów omawianej pracy przykładem skutków starzenia się układu odpornościowego może być pandemia COVID-19, w trakcie której szczególnie narażone na śmierć były właśnie osoby starsze, nawet po zaszczepieniu (starzenie się układu immunologicznego może odpowiadać za gorszą skuteczność szczepionek). 

Oficjalnie nie znamy metod odwracających starzenie się komórek odpornościowych. Autorzy opisywanej pracy uważają jednak, że pomocne mogą być pewne elementy diety, których niedobór może przyspieszać niekorzystne zmiany odporności. Dieta starszych osób często jest nieadekwatna, z wielu przyczyn, a nawet teoretycznie dobrze zbilansowana dieta może nie dostarczać wystarczającej ilości mikroskładników (z powodu np. gorszego wchłaniania lub działań niepożądanych leków, które starsze osoby często przyjmują, często w sporych ilościach). 

Dlatego autorzy proponują, by dietę starszych osób wzbogacać (suplementami lub żywnością funkcjonalną, tj. fortyfikowaną) w elementy o największym znaczeniu dla odporności: 

  •  witaminy C i, D i E;
  •  selen i cynk;
  •  rybie kwasy omega-3. 

Ich zdaniem działanie takie jest nie tylko skuteczne, ale i tanie, co czyni zeń ważną strategię dbania o zdrowie publiczne.

Na podstawie

Eggersdorfer M, Berger MM, Calder PC, Gombart AF, Ho E, Laviano A, Meydani SN. Perspective: Role of Micronutrients and Omega-3 Long-chain polyunsaturated Fatty Acids for Immune Outcomes of Relevance to Infections in Older Adults – a Narrative Review and Call for Action. Adv Nutr. 2022 May 19:nmac058. doi: 10.1093/advances/nmac058. Epub ahead of print. PMID: 35587877.