Zespół naukowców z Irlandii i Niemiec przeprowadził badanie kliniczne, w którym zaobserwowano korzystny wpływ złożonego preparatu nutraceutycznego na komfort widzenia u osób ze zwyrodnieniem ciała szklistego oka.
Choroba ta obejmuje zmiany zachodzące w ciele szklistym, czyli żelu wypełniającym środek gałki ocznej. Promienie świetlne po przedostaniu się przez źrenicę na drodze do siatkówki, gdzie zostaną zamienione na impulsy nerwowe, muszą przejść przez przezroczystą, żelową substancję utrzymującą kulisty kształt oka – to właśnie ciało szkliste. Zbudowane jest ono z wody i włókien białkowych zakotwiczonych w ścianach gałki ocznej. Z wiekiem dochodzi do postępującego uwodnienia tej struktury (w wyniku postępującego uszkodzenia włókien białkowych odpowiadających za specyficzną konsystencję – następuje np. agregacja kolagenu czy depolimeryzacja kwasu hialuronowego) i przerwania miejsc kontaktu tych włókiem ze ścianami. Przyczyną jest m.in. długotrwałe działanie wolnych rodników i glukozy.
Choroba objawia się pojawianiem się w polu widzenia różnych zjawisk: mroczków, cieni czy nawet linii albo migocących punkcików. Nie zdziwi chyba nikogo, że obecność takich „przeszkadzajek” przed oczami jest deprymująca i powoduje istotny dyskomfort. W sytuacji, gdy przyczyną tych zjawisk jest zwyrodnienie ciała szklistego, nie ma co liczyć na samoistne ich ustąpienie, a leczenie jest przede wszystkim zabiegowe (i nie wszyscy się do niego kwalifikują, nie mówiąc o tym, że nie każdy na nie wyrazi zgodę).
Dlatego w przytaczanej pracy naukowcy postanowili sprawdzić, czy można na ten dyskomfort wpłynąć za pomocą preparatu złożonego z kilku nutraceutyków: wyciągu z winogron (23,6 mg), cynku (5 mg), witaminy C (40 mg), L-lizyny (125 mg) i wyciągu z pomarańczy gorzkiej (100 mg). Preparat przetestowali w grupie 61 chorych metodą badania z randomizacją, kontrolą placebo i podwójnie ślepą próbą.
Jak się okazało, po 6 miesiącach suplementacji w/w nutraceutyków odnotowano zmniejszenie dyskomfortu związanego z mroczkami w polu widzenia, podczas gdy w grupie placebo takie zmiany nie wystąpiły. W grupie aktywnego leczenia stwierdzono także poprawę przezierności ciała szklistego i poprawę poczucia kontrastu w specjalistycznych badaniach oceniających zdolność widzenia.
Zdaniem autorów podobną interwencję powinno się rozważać u osób z objawami zwyrodnienia ciała szklistego. Skoncentrowane elementy diety o działaniu antyoksydacyjnym i antyglikacyjnym (tj. zapobiegającym uszkodzeniom białek w wyniku przyłączania do nich reszt cukrowych – tak działa lizyna, cynk i polifenole winogron) mogą koncentrować się w ciele szklistym i jak widać – wpływać na procesy chemiczne zachodzące wewnątrz, co może przyczyniać się do większego komfortu chorych, poprawy stanu gałki ocznej (potwierdzonej obiektywnymi badaniami) oraz poprawy wzroku (a przynajmniej zwolnienia jego pogarszania się wraz z wiekiem).
Na podstawie
Ankamah E, Green-Gomez M, Roche W, Ng E, Welge-Lüßen U, Kaercher T, Nolan JM. Dietary Intervention With a Targeted Micronutrient Formulation Reduces the Visual Discomfort Associated With Vitreous Degeneration. Transl Vis Sci Technol. 2021 Oct 4;10(12):19. doi: 10.1167/tvst.10.12.19. PMID: 34647961; PMCID: PMC8525826.