Zmiana diety oraz intensywna suplementacja mogą być przydatne w leczeniu wczesnych stadiów raka prostaty, uznali urolodzy z prestiżowej Cleveland Clinic (USA).
Do takich wniosków doszli, analizując grupę 68 mężczyzn z potwierdzonym w biopsji nowotworem prostaty, ale we wczesnym stadium rozwoju (czyli w grupie niskiego ryzyka). W takich przypadkach często lekarze decydują się na strategię aktywnego monitorowania, bez podejmowania interwencji terapeutycznych. Mimo że może się to wydawać nieintuicyjne, rak prostaty pojawia się w stosunkowo zaawansowanym wieku i rozwija bardzo wolno – na tyle, że nierzadko groźniejsze dla zdrowia są ewentualne operacje niż sam nowotwór.
Nic nie szkodzi jednak próbować powstrzymać rozwój raka prostaty za pomocą diety i nutraceutyków i tego dotyczyło badanie przeprowadzone przez Amerykanów. Chorym zalecono dietę ubogą w czerwone mięso, bogatą w warzywa i owoce oraz ubogą w kwasy tłuszczowe z rodziny omega-6 (podejrzewa się, że działają prozapalnie i mogą przyczyniać się do rozwoju niektórych nowotworów), otrzymywali też suplementację witaminy D (w dawkach zapewniających stężenie we krwi 60 ng/ml), kompleks witamin grupy B (1 g co drugi dzień), kurkuminę (2 g dziennie) oraz kwasy omega-3 (ok. 2 g dziennie). Całość procesu monitorował i nadzorował specjalista żywienia. Stan chorych oceniano na podstawie stężenia PSA (wykrywane we krwi białko wydzielane przez komórki raka prostaty) oraz biopsji gruczołu krokowego po 9 miesiącach.
Analiza wskazała, że im wyższe stężenie witaminy D na początku badania mieli chorzy, tym większe były ich szanse na spadek stężenia PSA (co uważa się za korzystny objaw laboratoryjny). Biopsje przeprowadzone u 55 pacjentów nie wykazały progresji raka prostaty.
To zaledwie wstępne obserwacje, spójne z wynikami innych badań, które sugerują, że w raku prostaty ważne jest spożycie kwasów omega-3 i witaminy D. Z omawianego tu badania trudno wywnioskować, który z nutraceutyków odegrał największą rolę, wszystkie bowiem mają jakiś (co najmniej teoretyczny) element działania antynowotworowego i wszystkie włączono równocześnie. Cleveland Clinic prowadzi jednak kolejne badania, tym razem interwencyjne, z grupą kontrolną w tej chorobie i możliwe, że doczekamy się kolejnych raportów.
Na podstawie
Campbell RA, Li J, Malone L, Levy DA. Correlative Analysis of Vitamin D and Omega-3 Fatty Acid Intake in Men on Active Surveillance for Prostate Cancer. Urology. 2021 Jun 16:S0090-4295(21)00525-2. doi: 10.1016/j.urology.2021.04.050. Epub ahead of print. PMID: 34144071.