Ekstrakt z pestek winogron chroni przed uszkodzeniem błon komórkowych przez wolne rodniki – ogłosili specjaliści żywienia z Uniwersytetu Nauk Medycznych w Isfahanie (Iran).
Z uwagi na dużą zawartość polifenoli ekstrakt z pestek winogron należy do popularnych nutraceutyków, zwłaszcza wśród kobiet, świadomych znaczenia antyoksydantów dla stanu i wyglądu chociażby skóry czy naczyń krwionośnych (innych narządów oczywiście też). Irańscy naukowcy postanowili przeprowadzić metaanalizę badań klinicznych z wykorzystaniem tego suplementu, aby przekonać się, które z jego właściwości można uznać za potwierdzone u ludzi.
Z 19 badań włączonych do metaanalizy wynika, że:
- suplementacja ekstraktu z winogron zmniejsza wytwarzanie malonylodialdehydu – rakotwórczego związku, który powstaje w wyniku uszkodzenia błon komórkowych przez wolne rodniki;
- redukuje także stężenie utlenionych cząsteczek LDL – jest to najbardziej szkodliwa frakcja cholesterolu, inicjująca miażdżycę;
- zmniejsza stężenie białka C-reaktywnego mierzonego metodą wysokiej czułości (hs-CRP), ale nie tradycyjnymi metodami – to ostatnie można interpretować jako przeciwdziałanie tlącym się przewlekłym stanom zapalnym, ale nie ostrym lub mocno nasilonym (hs-CRP wykrywa już bardzo niewielkie podniesienie białka C-reaktywnego, świadczące o niewielkim, zwykle niedającym objawów stanie zapalnym toczącym się w organizmie; uważa się, że po wielu latach może prowadzić on do rozwoju np. miażdżycy, cukrzycy lub nowotworów – walka z tlącym się stanem zapalnym jest zatem w istocie swojej metodą profilaktyki tych chorób). Z kolei ostre stany zapalne są charakterystyczne dla chorób z autoagresji lub zakaźnych i najczęściej ich leczenie wymaga podawania znacznie silniejszych środków (często leków na receptę).
Oba główne wykazane u ludzi działania ekstraktu z pestek winogron, tj. zapobieganie oksydacji LDL i redukcja stężenia maloylodialdehydu świadczą o ochronie lipidów przed uszkodzeniem i wydają się najważniejszym skutkiem suplementacji tego nutraceutyku. Obserwowane zjawiska jak najbardziej mogą przekładać się na zdrowie skóry i naczyń, ale wygaszanie przewlekłego stanu zapalnego może nieść znacznie większe korzyści w aspekcie tzw. chorób cywilizacyjnych, co oczywiście będzie trzeba potwierdzić w długoletnich badaniach interwencyjnych.
Na podstawie
Foshati S, Rouhani MH, Amani R. The Effect of Grape Seed Extract Supplementation on Oxidative Stress and Inflammation ─ A Systematic Review and Meta-Analysis of Controlled Trials. Int J Clin Pract. 2021 Jun 9:e14469. doi: 10.1111/ijcp.14469. Epub ahead of print. PMID: 34107109.