Pojawiają się kolejne analizy wskazujące, że witamina D jest kluczowym elementem diety pozwalającym na efektywniejszą walkę z koronawirusem. 

Zbiorcze metaanalizy, jak i przeglądy dotychczas opublikowanych badań – w tym interwencyjnych – wskazują, że suplementacja witaminy D korzystnie wpływa na ryzyko zakażenia, ciężkość objawów i rokowanie (w tym przede wszystkim na szanse na konieczność wentylacji mechanicznej i ryzyko zgonu) [1, 2]. Eksperci zachodni nawet proponują możliwe mechanizmy molekularne takiego działania witaminy D [3]. 

W prasie fachowej pojawiają się już wzmianki, by wykorzystywać witaminę D – tam gdzie można, dbając o dostęp do promieni słonecznych, a jeśli nie, to w formie suplementacji – jako formę działań z zakresu zdrowia publicznego w celu zwalczania epidemii zakażeń nowym koronawirusem. 

W kontekście tych danych dziwi tylko fakt, że polscy eksperci wypowiadający się publicznie nie zwracają powszechnej uwagi na tę prostą interwencję, podczas gdy np. na Wyspach Brytyjskich lekarze domagają się wręcz zwiększenia zalecanych w suplementacji dawek witaminy D (i nie ma znaczenia, że u nas te dawki są większe, bo i tak 95% Polaków nie uzupełnia witaminy D). 

Na podstawie

  1. Yisak H, Ewunetei A, Kefale B, Mamuye M, Teshome F, Ambaw B, Yideg Yitbarek G. Effects of Vitamin D on COVID-19 Infection and Prognosis: A Systematic Review. Risk Manag Healthc Policy. 2021 Jan 7;14:31-38. doi: 10.2147/RMHP.S291584. PMID: 33447107; PMCID: PMC7800698.
  2. Shah K, Saxena D, Mavalankar D. Vitamin D supplementation, COVID-19 & Disease Severity: A meta-analysis. QJM. 2021 Jan 24:hcab009. doi: 10.1093/qjmed/hcab009. Epub ahead of print. PMID: 33486522.
  3. Kalia V, Studzinski GP, Sarkar S. Role of vitamin D in regulating COVID-19 severity-An immunological perspective. J Leukoc Biol. 2021 Jan 19. doi: 10.1002/JLB.4COVR1020-698R. Epub ahead of print. PMID: 33464639.