Przed jakimkolwiek leczeniem COVID-19 należy ocenić stan odżywienia pacjentów, a wraz z rutynowym leczeniem powinno się podawać suplementy żywieniowe – ogłosił zespół naukowców z krajów arabskich.
Ich zdaniem prawidłowe żywienie jest najpotężniajszą bronią w walce z COVID-19. Osoby źle odżywiające się są w grupie ryzyka zakażenia, ponieważ osłabiony układ odpornościowy nie może powstrzymać inwazji wirusa. A choroby współistniejące nieodłącznie wiążą się z nieprawidłową dietą. Z kolei nadmierna, patologiczna reakcja układu immunologicznego prowadzi do burzy cytokinowej, której skutki są poważne – ze zgonem włącznie.
Rekomendacje autorów mówią, aby:
- spożywać dużo warzyw, owoców, produktów pełnoziarnistych, uwzględnić w diecie oliwę;
- spożywać umiarkowane ilości nabiału, drobiu i ryb;
- silnie ograniczyć czerwone mięso, cukry proste (słodycze!) i przetworzoną żywność;
- suplementy podawać nawet osobom z łagodnymi objawami.
Jako elementy diety o największym znaczeniu dla odporności przeciwwirusowej autorzy wskazują:
- cynk;
- żelazo;
- selen;
- witaminę A, C, D, E, witaminy z grupy B.
Autorzy uważają, że oceny diety i rozpoczynania indywidualnie dobieranej suplementacji należy dokonywać mimo braku badań klinicznych w COVID-19, ponieważ na podstawie wcześniejszych prac naukowych można z dużym prawdopodobieństwem wnioskować o konieczności takich działań w zakażeniach wirusowych. Zupełnie czym innym jest suplementacja nastawiona na wsparcie układu immunologicznego w zakażeniu, a czym innym – suplementacja mająca wyrównywać niedobory. Radzą, by nie mylić tych dwóch sytuacji. Ale też pamiętać, że niedobór kluczowych elementów diety z całą pewnością osłabia układ odpornościowy.
Na podstawie
Nutrients. 2020 Sep 29;12(10):E2992. Effective Immune Functions of Micronutrients against SARS-CoV-2. Kashaf Junaid et al.