Enzymy trawienne cieszą się stosunkowo dużym zainteresowaniem, czasami nawet niewspółmiernie do ich właściwości. Np. jeśli młodzi ludzie pragnący schudnąć wierzą, że dzięki enzymom im się to uda, rozczarowanie może być bolesne – enzymy dostarczą z pokarmu więcej składników (bo takie jest ich zadanie) i skutek często jest odwrotny od zamierzonego. Jednak są osoby, które mają problemy z trawieniem (czasem nawet o tym nie wiedząc) – i one mogą zyskać dzięki enzymom oraz odnowie flory bakteryjnej żołądka – mówią naukowcy z Indii. 

Autorzy przedstawianej tu pracy wyszli z założenia, że za częste objawy niestrawności po posiłkach (ból, pieczenie, odbijanie, uczucie przepełnienia lub inny rodzaj dyskomfortu, wzdęcia, pobolewania brzucha) odpowiadają dwa zjawiska (możliwe, że powiązane ze sobą):

  • nieadekwatna synteza enzymów trawiennych;
  • dysbioza flory bakteryjnej w górnym odcinku przewodu pokarmowego.

Pomysłem na zaradzenie tym objawom było podawanie enzymów trawiennych (amylazy, lipazy, pepsyny) wraz ze specjalnym probiotykiem: bakterią Bacillus coagulans. Jest to mikroorganizm wyjątkowo odporny na warunki środowiskowe, wytwarza bowiem formy przetrwalnikowe i tylko w sprzyjających warunkach uruchamia pełnię procesów metabolicznych, czyli zaczyna prowadzić „właściwe życie”. A dzięki temu łatwiej przedostaje się przez żołądek z jego ultrakwaśnym środowiskiem. 

Żaden z uczestników nie mógł mieć stwierdzonych patologicznych zmian w przełyku ani objawów każących podejrzewać poważną chorobę przewodu pokarmowego (włączano do badania więc osoby z tzw. dyspepsją czynnościową, czyli z nieznanym pochodzeniem objawów niestrawności). Uczestnicy byli w okolicach 60 rż. (u starszych osób objawy takie są stosunkowo częste i przysparzają wielu kłopotów przy odżywianiu). 

W grupie aktywnego leczenia stwierdzono:

  • dwukrotnie większą poprawę pod względem objawów niestrawności;
  • ponad dwukrotnie większą poprawę pod względem poposiłkowych bólów brzucha;
  • ponaddwukrotnie większą poprawę w zakresie wzdęć. 

Wyniki tego badania są o tyle istotne, że ukazują zupełnie odmienny kierunek działania niż obrany rutynowo we współczesnej medycynie – dziś w walce z objawami dyspepsji chętnie stosuje się leki zmniejszające kwaśność soku żołądkowego, które raczej utrudniają trawienie, niż je ułatwiają. Biorąc pod uwagę, że w starszym wieku stan odżywienia staje się szczególnie ważny, interwencja skuteczna i ułatwiająca dostarczanie do organizmu składników odżywczych wydaje się być wyjątkowo atrakcyjna. I oczywiście warto potwierdzić jej skuteczność i bezpieczeństwo w kolejnych badaniach klinicznych. 

Na podstawie

J Family Med Prim Care. 2020 Feb 28;9(2):1108-1112. A prospective, randomized, open-label, placebo-controlled comparative study of Bacillus coagulans GBI-30,6086 with digestive enzymes in improving indigestion in geriatric population. Kumar VV, Sudha KM, Bennur S, Dhanasekar KR.

Skomentuj

Proszę zalogować się jedną z tych metod aby dodawać swoje komentarze:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s