Polscy naukowcy z Uniwersytetu w Opolu oraz Instytutu Ciężkiej Syntezy Organicznej „Blachownia” w Kędzierzynie Koźlu w elegancki sposób pokazali, jak pochodzenie olejków eterycznych może przekładać się na ich właściwości biologiczne. 

W tym celu przebadali dwa olejki eteryczne z lawendy: jeden pochodził z Krymu, drugi od producenta dystrybuującego od wielu lat olejki eteryczne na polskim rynku. Analiza obejmowała ustalenie różnic w składzie obu produktów za pomocą zaawansowanych metod chemicznych, jak chromatografia gazowa czy spektrometria masowa, ale także ocenę wpływu obu olejków na mikroflorę skóry człowieka.

Pierwsza różnica dotyczyła składu chemicznego: ten komercyjnie dostępny zawierał więcej linaloolu i octanu linalilu, związków chemicznych działających przeciwgrzybiczo (różnica była co prawda niewielka, rzędu 10%, jednak była). Oba olejki różniły się też pod względem działania biologicznego na bakterie:

  • laseczki Gram-dodatnie były wrażliwsze na olejek dostępny w Polsce;
  • te Gram-ujemne były bardziej wrażliwe na działanie olejku z Krymu.

Żaden z badanych olejków nie hamował natomiast wzrostu ziarniaków Gram-dodatnich (do tych kulistych bakterii należą m.in. gronkowce i paciorkowce).

Jak widać, surowiec, producent, miejsce wytwarzania mają spore znaczenie dla działania olejku eterycznego, nie ma więc reguły, że jeden olejek eteryczny ma identyczne działanie jak taki sam olejek, ale z innej fabryki (albo nawet partii).

Na podstawie

Molecules. 2019 Sep 8;24(18). Chemical Composition of Two Different Lavender Essential Oils and Their Effect on Facial Skin Microbiota. Białoń M, Krzyśko-Łupicka T, Nowakowska-Bogdan E, Wieczorek PP.

Skomentuj

Proszę zalogować się jedną z tych metod aby dodawać swoje komentarze:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s