W porównaniu z dziećmi rozwijającymi się prawidłowo dzieci chore na ADHD dostarczają w diecie mniejszych ilości kwasów omega-3 – wynika z badania przeprowadzonego w szpitalu w Walencji (Hiszpania). 

Autorzy zachęcaja rodziców dzieci z ADHD (deficyt uwagi z hiperaktywnością), by wzbogacili ich dietę w źródła nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3, tj. ryby i owoce morza. Ich zdaniem zły balans między kwasami omega-3 a omega-6 może przyczyniać się do gorszego rozwoju układu nerwowego – nawet biorąc pod uwagę genetyczne predyspozycje do ADHD, najprawdopodobniej dieta jest jednym z dodatkowych czynników środowiskowych, który może objawy osłabiać lub wzmacniać. Dostępne badania eksperymentalne pozwalają podejrzewać, że zawartość kwasów omega-3 w układzie nerwowym wpływa na jego funkcjonowanie w każdym wieku, co zresztą udaje się potwierdzać w badaniach oceniających wpływ suplementacji na lęk, nastrój czy agresję.

Niezależne agencje międzynarodowe zalecają, by dzieci spożywały codziennie kwasy omega-3, oczywiście w odpowiedniej ilości:

  • The European Food Safety Authority (EFSA) rekomenduje kwas eikozapentaenowy (EPA) z dokozaheksaenowym (DHA) w dawce 250 mg dziennie
  • zalecenia Food and Agriculture Organization (FAO) oraz World Health Organization (WHO) mówią o 100–200 mg tych kwasów dziennie w wieku 2–6 lat i 200–250 mg dziennie u dzieci starszych.

Tymczasem z hiszpańskiego badania wynika, że pacjenci z ADHD dostarczają zaledwie połowę właściwej dawki kwasów omega-3 w diecie. Wiemy, że uzupełnienie tych niedoborów może przełożyć się na skuteczniejsze leczenie zaburzeń neurorozwojowych, jest więc o co się starać. Zwłaszcza że ryby są także źródłem fosfolipidów, tauryny, białka, astaksantyny i innych prozdrowotnie działających substancji, z których każda może wpływać na czynność rozwijającego się układu nerwowego.

Dodatkową niepokojącą obserwacją jest duża częstość otyłości u dzieci z ADHD – występowała ponadtrzykrotnie częściej niż w grupie kontrolnej zdrowych dzieci! Zjawisko to jest znane, choć wciąż niewyjaśnione – być może to otyłość przyczynia się do zaburzeń funkcji mózgu, być może jest dokładnie odwrotnie, a może też być tak, że obie choroby mają wspólną przyczynę. Tak czy inaczej, zadbanie o dietę bogatą w kwasy omega-3 nie jest bynajmniej modą, tylko uzasadnioną naukowo koniecznością.

Zwróćmy uwagę, że badanie przeprowadzono w Hiszpanii, kraju diety śródziemnomorskiej i z obfitością ryb i owoców morza, w którym ogólne spożycie tych produktów jest zdecydowanie ponadprzeciętne. A co mają powiedzieć mieszkańcy takich krajów jak Polska?

Na podstawie

Brain Sci. 2019 May 23;9(5). Omega-3 Long-Chain Polyunsaturated Fatty Acids Intake in Children with Attention Deficit and Hyperactivity Disorder. Fuentes-Albero M, Martínez-Martínez MI, Cauli O.

Skomentuj

Proszę zalogować się jedną z tych metod aby dodawać swoje komentarze:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s