Naukowcy z Instytutu Fizjologii Czeskiej Akademii Nauk i Uniwersytetu Karola w Pradze zbadali poziom wysycenia organizmów Czechów kwasami omega-3 i doszli do wniosku, że należy zasugerować zwiększenie ich zawartości w diecie. 

Badanie polegało na sprawdzeniu tzw. wskaźnika kwasów omega-3 w krwinkach czerwonych – tj. ocenie, jaki odsetek wszystkich kwasów tłuszczowych w erytrocytach stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, czyli kwas eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA). Uważa się, że procent ten w przybliżeniu odzwierciedla zawartość kwasów omega-3 w całym organizmie. A to jest znacznie lepszym wskaźnikiem niż ilość tych kwasów tłuszczowych w diecie, oceniając wskaźnik omega-3 w erytrocytach pomijamy bowiem problemy z wchłanianiem (wcale nierzadkie), jakością ewentualnych suplementów czy złym szacowaniem ilości spożytych produktów bogatych w omega-3 (dietę często w badaniach naukowych ocenia się na podstawie kwestionariuszy, czyli de facto – subiektywnej oceny badanych).

Tymczasem kwasy omega-3 z uwagi na ich właściwości zdrowotne warto przyjmować w odpowiedniej ilości. Autorzy sprawdzili, ile ich jest w organizmach Czechów i jakie są różnice w zależności od miejsca zamieszkania (na wsi lub w mieście). Uczestników zgromadzono 864, a wskaźnik omega-3 w ich krwinkach wynosił od nieco powyżej 1 do maksymalnie 8,1 proc. Wyższy był u osób spożywających duże ilości ryb oraz biorących suplementy z kwasami omega-3, nie różnił się natomiast między ludnością z terenów wiejskich i zurbanizowanych.

Wnioski: niezależnie od miejsca zamieszkania, wskaźnik ilości kwasów omega-3 w organizmach jest u Czechów za niski. Sugeruje się zatem zwiększenie ich podaży.

Badanie jest o tyle ciekawe, że polska populacja z racji i kuchni, i położenia geograficznego prawdopodobnie nie odbiega zbytnio od czeskiej. Można więc podejrzewać, że u Polaków również wskaźnik kwasów omega-3 będzie zbyt niski. Oczywiście warto by było to zbadać, podobnie jak to zrobili nasi południowi sąsiedzi.

Na podstawie

Chem Phys Lipids. 2019 Feb 21;220:23-27. Omega-3 index in the Czech Republic: No difference between urban and rural populations. Oseeva M, Paluchova V, Zacek P, Janovska P, Mracek T, Rossmeisl M, Hamplova D, Cadova N, Stohanzlova I, Flachs P, Kopecky J, Kuda O.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s