Kapsaicyna, aktywny składnik ostrej papryki (cayenne, chili, habanero itd.) wydłuża czas upływający do wyczerpania i niemożności kontynuowania wysiłku – wynika z badania przeprowadzonego w Brazylii. Co ciekawe, nie trzeba być zawodowcem, by skorzystać z dobrodziejstw tego suplementu.
Wpływ kapsaicyny badano z udziałem trzynastu aktywnych fizycznie mężczyzn, którzy wykonywali trening interwałowy wysokiej intensywności. Jest to ostatnio bardzo popularna forma aktywności fizycznej, a polega na wykonywaniu wysiłku (często biegu, jazdy rowerem) o umiarkowanej intensywności na zmianę z bardzo krótkimi okresami wysiłku o bardzo dużej intensywności. Taki typ treningu powoduje spalanie znacznie większych ilości tkanki tłuszczowej niż tradycyjny, jednostajny trening wytrzymałościowy.
Badacze przeprowadzili eksperyment polegający na dwóch sesjach treningowych, w trakcie których podawano albo kapsaicynę, albo placebo. Sprawdzano wiele parametrów tradycyjnie ocenianych w badaniach sportowców, jednak istotna różnica pojawiła się w jednym zakresie: czasie do wyczerpania, czyli momentu, w którym nie można już kontynuować wysiłku. Kapsaicyna wydłużyła ten czas dość sporo, o ok. 15 proc.
Teraz czas sprawdzić, czy zawodowi sportowcy również odniosą korzyści z takiej suplementacji. Amatorzy mogą sprawdzić jej działanie już teraz – przyjmując suplement 45 min przed treningiem.
Na podstawie
Eur J Appl Physiol. 2019 Feb 8. Capsaicin supplementation increases time to exhaustion in high-intensity intermittent exercise without modifying metabolic responses in physically active men. de Freitas MC, Billaut F, Panissa VLG, Rossi FE, Figueiredo C, Caperuto EC, Lira FS.