Naukowcy z Uniwersytetu w Katanii (Włochy) wskazują naturalne substancje, które oferują wsparcie w chorobie zwyrodnieniowej stawów na drodze różnych mechanizmów i które mogą pomóc zachować zdrową chrząstkę stawową, a wraz z nią – funkcje stawu.
Te nutraceutyki nie mają zastąpić ani ćwiczeń, ani leków, ani operacji. Według autorów powinny być jednak uwzględnione w strategiach postępowania z uwagi na ich działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne, łatwość zdobycia i niewielkie ryzyko działań niepożądanych.
Autorzy wskazują następujące nutraceutyki, które wedle nowych danych niosą potencjał ochrony chrząstki w chorobie zwyrodnieniowej stawów:
- oliwa i ekstrakt z liści oliwki europejskiej – redukują wytwarzania prozapalnych cytokin, stymulują produkcję lubrycyny i kwasu hialuronowego przez komórki wyściółki stawu – oba związki biorą udział w zapewnianiu poślizgu powierzchniom stawowym i odżywianiu komórek chrząstki;
- kurkumina – zmniejsza wydzielanie cytokin prozapalnych i zmniejsza ilość enzymów trawiących tkankę łączną;
- sangwinaryna, substancja uzyskiwana z sangwinarii kanadyjskiej – również ograniczająca aktywność enzymów katalitycznych;
- witamina D, której niedobór istotnie przyczynia się do rozwoju choroby zwyrodnieniowej stawów i która wpływa korzystnie na procesy zapalne toczące się w obrębie stawu;
- kwas karnozowy obecny w rozmarynie i szałwii, który indukuje oksygenazę hemową, enzym zabezpieczający chrząstkę przed degeneracją.
Źródło
World J Orthop. 2018 Nov 18;9(11):255-261. Recently highlighted nutraceuticals for preventive management of osteoarthritis. Ravalli S, Szychlinska MA, Leonardi RM, Musumeci G.