Naukowcy z Federalnego Centrum Żywienia, Biotechnologii i Bezpieczeństwa Żywności w Moskwie (Rosja) apelują o usprawnienie działań zmierzających do wzbogacania całego sprzedawanego w kraju chleba i mleka w witaminę D i witaminy z grupy B. 

Działanie takie mają być odpowiedzią na utrzymujący się w rosyjskiej populacji niedobór tych witamin.

W niedawno opublikowanym artykule naukowcy podsumowali zmiany, jakie zaszły w dynamice niedoborów witamin w Rosji od 1987 r. Wynika z niego, że w ostatnich 10 latach istotnie poprawił się stan zaopatrzenia w witaminę C (dziś praktycznie nie stwierdza się jej niedoboru), rzadko też występują niedobory witaminy A (wyjątkiem są chorzy na gruźlicę, prawdopodobnie też mieszkańcy odległych, trudno dostępnych terenów arktycznych oraz ciężarne, zwłaszcza w III trymestrze). Zdarzają się wciąż niedobory witaminy E, ale najczęstsze są zdecydowanie niedobory witaminy D oraz witaminy B2 (tylko jedna czwarta populacji ma więcej niż połowę normy) i innych witamin z grupy B. W tym przypadku stan odżywienia populacji nie zmienił się istotnie przez ostatnie lata.

Dane statystyczne wskazują, że zaledwie 14 proc. dorosłych Rosjan ma prawidłowy poziom wszystkich witamin, aż więcej niż jedna piąta (22 proc.) ma niedobory więcej niż jednej witaminy.

Źródło

Vopr Pitan. 2018;87(4):62-68. Витаминная обеспеченность взрослого населения Российской Федерации: 1987–2017 гг. Коденцова В.М., Вржесинская О.А., Никитюк Д.Б., Тутельян В.А.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s