Naryngenina, bo o niej mowa, to jeden z bioflawonoidów występujących w owocach cytrusowych. Budzi spore nadzieje z uwagi na wykazywany badaniach przedklinicznych efekt przeciwzapalny. A mechanizm jej działania jest dość specyficzny, o czym piszą naukowcy z Chińskiej Akademii Nauk oraz Emory University w Atlancie (USA). 

Z przeprowadzonych dotychczas badań wynika, że naryngenina ma potencjał, który być może uda się wykorzystać w takich chorobach zapalnych jak nadostre zapalenie wątroby, sepsa, włóknienie wątroby czy nawet w nowotworach. Naryngenina wygasza reakcje zapalne, ale czyni to nieco inaczej niż inne dobrze znane i przebadane naturalne substancje, np. kurkumina czy apigenina (składnik pietruszki). Te bowiem wpływają na poziomie DNA, tj. wyciszają geny odpowiedzi zapalnej. Takie działanie powoduje powstrzymanie syntezy białek, np. cytokin, które odpowiadają za utrzymywanie nadmiernej aktywności układu immunologicznego i trwanie zapalenia. Wymaga to jednak przedostania się leczniczej substancji do jądra komórkowego, co bynajmniej nie jest sprawą trywialną.

Naryngenina działa podwójnie. Nie tylko w jądrze komórkowym, wygaszając aktywność genów odpowiadających za zapalenie, ale także w cytoplazmie komórki, gdzie powoduje usuwanie już wyprodukowanych cytokin – białka, które zostałyby wydzielone i pobudzały układ immunologiczny, zostają strawione w lizosomach – pęcherzykach pełnych enzymów, które odpowiadają za likwidację zbędnych komórce substancji.

Autorzy zwracają uwagę na to unikatowe działanie immunomodulacyjne naryngeniny i sugerują, że może ona być atrakcyjną podstawą do opracowania nowych leków przeciwzapalnych, możliwych do wykorzystania zarówno w chorobach przewlekłych, jak i tam, gdzie zadziałać trzeba jak najszybciej, gdy układ odpornościowy zagraża naszemu zdrowiu i życiu.

Bioflawonoidy są bogatą grupą naturalnych substancji o licznych postulowanych działaniach zdrowotnych – od wpływu na naczynia krwionośne aż po wspieranie zdrowia wątroby i nawet wpływ antynowotworowy. Co ciekawe, w cytrusach bogactwo bioflawonoidów koncentruje się w skórce i wewnętrznej białej błonie (albedo) – gorzkiej i przez to rzadko chętnie przez nas spożywanej…

Źródło

Pharmacol Res. 2018 Sep;135:122-126. Naringenin as a potential immunomodulator in therapeutics. Zeng W, Jin L, Zhang F, Zhang C, Liang W.

Jedna myśl w temacie “Bioflawonoid cytrusowy nową nadzieją w zapaleniach

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s