Czy silny antyoksydant może powstrzymać rozwój cukrzycy? Naukowcy z Katolickiego Uniwersytetu Koreańskiego w Uijeongbu (Korea Płd.) postanowili to sprawdzić, wykorzystując koenzym Q10. 

Hipoteza, którą postawili, mówiła, że działanie antyoksydacyjne koenzymu Q10 przełoży się na mniejszą insulinooporność tkanek u osób zagrożonych cukrzycą. W celu jej zbadania autorzy zaprosili 80 osób ze stanem przedcukrzycowym, którym w ramach badania z randomizacją i podwójnym zaślepieniem podawano przez 8 tygodni koenzym Q10 lub placebo. 

Stan przedcukrzycowy to sytuacja, w której jeszcze nie mamy do czynienia z cukrzycą, ale trzustka już nie daje rady wytwarzać tyle insuliny, by sprawnie zmniejszać stężenie glukozy we krwi, czy to na czczo, czy po posiłku. Jest to o tyle istotne, że u pewnej części takich osób rozwinie cię cukrzyca, o ile nie zmienią stylu życia (nie schudną, nie zaczną się regularnie ruszać…). Nie u wszystkich, ale trudno wskazać tych, którzy już powinni zmieniać swoje nawyki, i oddzielić ich od tych, którzy cukrzycy nie dostaną.

W tym badaniu stopień zaburzeń oceniano, mierząc oporność tkanek na insulinę. To właśnie bowiem zjawisko zmniejszonej wrażliwości na insulinę odpowiada za wzrost stężenia glukozy we krwi oraz prowadzi do wyczerpania trzustki i rozwoju cukrzycy (gdy tkanki nie reagują na insulinę, trzustka wydziela jej coraz więcej, aż w końcu wyczerpują się możliwości produkcji tego hormonu).

Po zakończeniu badania w grupie stosującej koenzym Q10 stwierdzono mniejszą oporność tkanek na insulinę, czemu jednak nie towarzyszyła zmiana w zakresie stężenia insuliny, glikemii ani hemoglobiny glikowanej. Autorzy badania interpretują te wyniki jako korzystny wpływ metaboliczny koenzymy Q10, który co prawda nie jest tak silny, by mógł posłużyć do leczenia cukrzycy – natomiast może mieć znaczenie w ochronie osób, które są zagrożone przejściem stanu przedcukrzycowego w cukrzycę.

Źródło

Biomed Res Int. 2018 Jul 29;2018:1613247. Effect of Coenzyme Q10 on Insulin Resistance in Korean Patients with Prediabetes: A Pilot Single-Center, Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Study. Yoo JY, Yum KS.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s