Wyższe spożycie witaminy D wiąże się z lepszym stanem chrząstki stawowej – ocenił zespół badaczy z Włoch.

Lekarze radiolodzy postanowili sprawdzić, jak parametry radiologiczne świadczące o stanie chrząstek stawów kolanowych powiązane są ze spożyciem witaminy D. Wiadomo bowiem, że niedobór witaminy D prawdopodobnie odgrywa rolę w rozwoju choroby zwyrodnieniowej stawów, w której dochodzi m.in. do ścieńczenia i uszkodzenia chrząstki stawowej.

W ramach opisywanej pracy naukowej analizowane dane 783 uczestników badania Osteoarthritis Initiative, w ramach którego wykonywano rezonans magnetyczny stawu kolanowego (dane tworzące obraz rezonansu są zapamiętywane, i można dokonywać ich powtórnych analiz). Jest to o tyle ważne, że rezonans magnetyczny umożliwia dość precyzyjne zobrazowanie stawu, a właściwie jego struktur miękkich, znacznie precyzyjniejsze niż tradycyjny rentgen. Z kolei spożycie witaminy D oceniano w oparciu o zarówno podaż w codziennych posiłkach, jak i stosowaną suplementację.

Analiza statystyczna wskazała, że im więcej witaminy D dostarczali uczestnicy badania, tym grubszą chrząstkę stawową mieli, zarówno pod względem wartości średnich, jak i grubości chrząstki mierzonej w różnych miejscach stawu kolanowego.

Komentarz

Nikt nie ma chyba wątpliwości, że lepsza struktura i grubość chrząstki stawowej znacznie poprawia funkcję stawów. Do armamentarium suplementów dla zdrowia stawów warto by rozważyć dołączenie – obok powszechnie znanej chondroityny i glukozaminy – właśnie witaminy D.

Źródło

Calcif Tissue Int. 2018 Jun 25. Vitamin D Intake and Magnetic Resonance Parameters for Knee Osteoarthritis: Data from the Osteoarthritis Initiative. Veronese N, La Tegola L, Mattera M, Maggi S, Guglielmi G.