Na tytułowe pytanie spróbowali tym razem odpowiedzieć naukowcy z Nowej Zelandii. Po przejrzeniu badań naukowych poświęconych związkom między dietą a zwyrodnieniem plamki związanym z wiekiem (AMD – częsta choroba oczu poważnie zagrażająca ślepotą) wskazali interwencje, za których stosowaniem (w celu zapobiegania tej chorobie lub spowolnienia jej postępu) przemawiają dowody wysokiej jakości. 

I tak, są to:

  • dieta śródziemnomorska (zwalnia postęp choroby oczu);
  • dieta typu orientalnego (zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby oczu);
  • unikanie diety zachodniej (zwiększa ryzyko pojawienia się choroby oczu);
  • spożywanie dużych ilości warzyw bogatych w karotenoidy (prekursory witaminy A) i ryb bogatych w kwasy omega-3 (korzystne dla osób zagrożonych chorobą oczu);
  • unikanie tłuszczów zwierzęcych i olejów roślinnych bogatych w kwasy omega-6;
  • unikanie czerwonego mięsa;
  • unikanie produktów słodkich (o wysokim indeksie glikemicznym);
  • unikanie alkoholu w ilości >2 drinków dziennie.

Znamienne jest szczególne zdanie padające w artykule: „jakość diety i spożywanych produktów pełni żywotną rolę w zwyrodnieniu plamki związanym z wiekiem”.

Źródło

Clin Exp Ophthalmol. 2018 Jun 21. Role of diet and food intake in age-related macular degeneration: a systematic review. Chapman NA, Jacobs RJ, Braakhuis AJ.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s