Czosnek może być naturalnym produktem wykorzystywanym do wspomagania leczenia cukrzycy i zaburzeń lipidowych. Oba te stany zwiększają ryzyko zawału serca i są częstą przypadłością, a przy tym stanowczo zbyt mało podkreśla się to, że podstawą leczenia obu jest dieta.

Wnioski z najnowszej metaanalizy danych z 33 badań prowadzonych w latach 1988-2016 mówią, że czosnek skuteczniej niż placebo zmniejszał stężenie triglicerydów, cholesterolu, jego frakcji HDL i LDL, a także parametrów gospodarki węglowodanowej: stężenia glukozy we krwi na czczo oraz poziomu hemoglobiny glikowanej (HbA1C). Ten ostatni parametr jest jednym z najważniejszych wskaźników wyrównania cukrzycy – im niższy, tym skuteczniejsze było leczenie stosowane w ostatnich 3 miesiącach.

W dobie powszechnych obaw o działania uboczne leków dane takie jak prezentowane w opisywanej metaanalizie (i wielu innych pracach opisujących dobroczynny wpływ diety i aktywności fizycznej na postęp miażdżycy czy ryzyko zawału serca) mogą pomóc wielu osobom – albo uniknąć konieczności stosowania leków, albo mogą pozwolić zmniejszyć ich dawki, gdy samymi naturalnymi składnikami nie uda się osiągnąć zamierzonych celów (np. wyrównania profilu lipidowego).

Źródło

Prim Care Diabetes. 2018 Jul 23. The effect of garlic on lipid profile and glucose parameters in diabetic patients: A systematic review and meta-analysis. Shabani E, Sayemiri K, Mohammadpour M.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s