Spożycie ryb i kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 wiąże się z mniejszą śmiertelnością i to z wielu zupełnie różnych przyczyn. Ważne tylko, żeby ryby nie były smażone, bo taki sposób przygotowania niweluje ich korzyści zdrowotne.
Są to wyniki analizy danych uzyskanych od 240 tys. mężczyzn i 180 tys. kobiet uczestniczących w badaniu NIH-AARP Diet and Health Study. Jest to amerykańskie badanie sponsorowane przez agencję rządową – Narodowy Instytut Nowotworów, obejmujące mieszkańców Kalifornii, Luizjany, Florydy, Karoliny Płn., Pensylwanii i New Jersey, którego celem jest ustalenie nowych, nieznanych jeszcze korelacji między dietą a zdrowiem.
Z opublikowanej właśnie analizy wynika, że duże spożycie ryb i kwasów omega-3 wiąże się z istotnie większym spadkiem umieralności. Okazuje się, że te produkty chronią przed przedwczesną śmiercią z powodu:
- chorób układu krążenia (różnica ryzyka ok. 10 proc.);
- nowotworów (6 proc. u mężczyzn);
- chorób płuc (20 proc. u mężczyzn);
- chorób wątroby (37 proc. u mężczyzn);
- choroby Alzheimera (38 proc. u kobiet).
Ważne jest unikanie smażenia ryb, bo wiąże się ono z efektem odwrotnym, tj. wzrostem śmiertelności z różnych przyczyn u mężczyzn, a z powodu chorób układu krążenia i układu oddechowego u kobiet.
Kwasy omega-3 zmniejszały ryzyko zgonu z powodu choroby serca lub naczyń o 15-15 proc.
Źródło
J Intern Med. 2018 Jul 17. Association of fish and long-chain omega-3 fatty acids intakes with total and cause-specific mortality: prospective analysis of 421 309 individuals. Zhang Y, Zhuang P, He W, Chen JN, Wang WQ, Freedman ND, Abnet CC, Wang JB, Jiao JJ.