Chilijscy naukowcy odkryli nowy związek z grupy stilbenoidów zawarty w czerwonych winogronach szczepu Pinot Noir: izoscirpuzynę A. Wyizolowali też inne związki z grupy stilbenoidów i pomierzyli ich aktywność antyoksydacyjną i antyproliferacyjną. 

Do wyizolowanych substancji aktywnych należały: winiferyny, resveratrol, piceatannol, ampelopsyna A, witisyna B, pallidol, trans-cis-mijabenol C, izorhapontygenina, scirpusyna A i izoscirpusyna A.

Doskonałą aktywność przeciwutleniającą w teście ORAC wykazywał nie tylko słynny resweratrol, ale i pozostałe stilbenoidy. Jeszcze ciekawsze są obserwacje dotyczące wpływu badanych związków na nowotwory (przeprowadzono testy badając, czy stilbenoidy zahamują rozmnażanie komórek rakowych – taką właściwość nazywa się efektem antyproliferacyjnym. Okazało się, że najsilniej działał piceatannol oraz ampelopsyna A – hamowały rozwój komórek raka pęcherza moczowego oraz raka płuc. Z kolei cały badany ekstrakt z czerwonych winogron hamował rozwój wszystkich sprawdzanych linii komórek nowotworowych.

We wnioskach autorzy uznają, że ekstrakt z winogron ma potencjalne korzyści zdrowotne, które są wciąż niedoszacowane i które mogą być wykorzystane w wytwarzaniu żywności funkcjonalnej.

Food Chem. 2018 Nov 1;265:101-110. Oligostilbenoids in Vitis vinifera L. Pinot Noir grape cane extract: Isolation, characterization, in vitro antioxidant capacity and anti-proliferative effect on cancer cells. Sáez V, Pastene E, Vergara C, Mardones C, Hermosín-Gutiérrez I, Gómez-Alonso S, Gómez MV, Theoduloz C, Riquelme S, von Baer D.

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s