Suplementacja probiotyków po 12 tygodniach poprawia stan chorych na parkinsonizm i korzystnie wpływa na parametry ich zdrowia metabolicznego.
Badanie przeprowadzono metodą podwójnie ślepej próby, z losowym przydzielaniem uczestników do grup: 30 chorych przyjmowało przez 12 tygodni probiotyk w dawce 8 x 109 CFU dziennie albo placebo. Wpływ tej interwencji oceniano w oparciu o skalę The Movement Disorders Society-Unified Parkinson’s Disease Rating Scale (MDS-UPDRS), która ocenia wiele poziomów funkcjonowania z chorobą Parkinsona, m.in. myślenie, zachowanie, nastrój, trudności w codziennych życiowych aktywnościach, jak dbanie o higienę, ubieranie się, poruszanie się, rozmawianie, przygotowywanie posiłków, obecność powikłań terapii i lekarską ocenę stanu klinicznego.
Po porównaniu z placebo okazało się, że osoby przyjmujące probiotyki uzyskały poprawę w zakresie przebiegu i objawów choroby w skali MDS-UPDRS, podczas gdy w grupie kontrolnej obserwowano pogorszenie. W grupie suplementacji odnotowano ponadto zmniejszenie stężenia białka C-reaktywnego (marker stanu zapalnego) i malonylodialdehydu (toksyczny związek często badany wraz z markerami zapalenia) oraz wzrost poziomów glutationu (jeden z najważniejszych antyoksydantów, w który szczególnie ubogie są komórki nerwowe odpowiadające za chorobę Parkinsona – zwiększenie ilości glutationu może je więc chronić przed dalszymi uszkodzeniami spowodowanymi przez reaktywne formy tlenu). I to nie wszystko, bo u chorych suplementujących probiotyki stwierdzono redukcję poziomów insuliny i oporności tkanek obwodowych na insulinę, co jest korzystnym efektem z punktu widzenia metabolizmu glukozy.
Żródło
Clin Nutr. 2018 Jun 1. Clinical and metabolic response to probiotic administration in people with Parkinson’s disease: A randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Tamtaji OR, Taghizadeh M, Daneshvar Kakhaki R, Kouchaki E, Bahmani F, Borzabadi S, Oryan S, Mafi A, Asemi Z.
Odkryj więcej z integmed.pl
Zapisz się, aby otrzymywać najnowsze wpisy na swój adres e-mail.

