W poszukiwaniu skutecznych leków na demencję sięga się w ostatnich latach coraz częściej po źródła naturalne. Nie dziwi to – w obliczu braku nowych leków i niezbyt spektakularnej efektywności dostępnych metod naukowcy poszukują rozwiązań również wśród substancji polecanych w medycynach ludowych różnych krajów i regionów. Tym razem chińscy naukowcy skupili się na jagodach goji (kolcowoju szkarłatnym albo zwyczajnym) i mechanizmach, w jakich mogą zapobiegać chorobie Alzheimera.  

W chorobie Alzheimera najbardziej chyba uchwytnym ogniwem jest odkładanie się w mózgu wokół neuronów patologicznego białka zwanego amyloidem β. Białko to uważa się za przyczynę śmierci komórek nerwowych i rozwoju demencji. Szuka się więc związków, które hamowałyby gromadzenie się amyloidu w układzie nerwowym.

Naukowcy wyizolowali z jagód kolcowoju zwyczajnego wielocukier, arabinolaktan. W serii eksperymentów udało im się wykazać, że związek ten hamuje wytwarzanie i utrudnia agregację amyloidu Aβ42, nie wykazując przy tym objawów ubocznych. Niesie to nadzieje na wykorzystanie potencjału jagód kolcowoju w zapobieganiu czy nawet leczeniu choroby Alzheimera. Zanim jednak do tego dojdzie, upłynie pewnie wiele czasu i wiele jeszcze przed nami badań. Póki co pozostaje – dla dobra pamięci i sprawnego działania funkcji poznawczych – wykorzystywać kolcowój z nadzieją na skorzystanie z dobrodziejstw natury.

Źródło

Carbohydr Polym. 2018 Sep 1;195:643-651. An arabinogalactan from fruits of Lycium barbarum L. inhibits production and aggregation of Aβ42. Zhou L, Liao W, Chen X, Yue H, Li S, Ding K.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s