Suplementacja kwasów omega-3 poprawia parametry metaboliczne wątroby u chorych z niealkoholowym stłuszczeniem tego narządu, jednak nie wpływa na obraz histologiczny zapalenia stłuszczeniowego wątroby – wynika z metaanalizy przeprowadzonej przez Kanadyjczyków.
Do metaanalizy włączono 18 badań naukowych, w których stosowano omega-3 u dzieci lub dorosłych, i sprawdzano ich wpływ na parametry czynności wątroby.
Z analizy wynika, że kwasy omega-3:
- istotnie poprawiły aż 6 z 13 czynników ryzyka metabolicznego;
- zmniejszyły aktywność 2 z 3 enzymów wątrobowych;
- zmniejszyły ilość zalegającego w wątrobie tłuszczu (ocenianą za pomocą rezonansu magnetycznego);
- poprawiły ultrasonograficzny wskaźnik stłuszczenia wątroby.
U chorych z zapaleniem stłuszczeniowym wątroby mimo suplementacji omega-3 nie zmieniły się jednak parametry histologiczne.
Komentarz
Stłuszczenie wątroby, na które w świecie zachodnim cierpi nawet kilkadziesiąt procent społeczeństwa, uważa się za rezultat wielu lat złej diety. Bogatej w tłuszcze i ubogiej w warzywa i owoce. Może być tak, że kwasy omega-3, w diecie zachodniej praktycznie niedostępne, są dla ludzkiego organizmu tak bardzo potrzebne, że nawet są w stanie do pewnego stopnia przeciwdziałać diecie obładowanej „złymi” tłuszczami. Jednak tylko do pewnego stopnia – gdy ilość tłuszczu w wątrobie przekracza pewne granice, rozwija się reakcja zapalna niszcząca miąższ wątroby i tu kwasy omega-3 albo już nie pomogą, albo muszą być podawane w większych dawkach, albo jedno i drugie w połączeniu z natychmiastową, gruntowną zmianą diety. To jednak tylko hipoteza – dowiemy się więcej z dalszych badań.
Źródło
Nutr Rev. 2018 Aug 1;76(8):581-602. Systematic review and meta-analysis of controlled intervention studies on the effectiveness of long-chain omega-3 fatty acids in patients with nonalcoholic fatty liver disease. Musa-Veloso K, Venditti C, Lee HY, Darch M, Floyd S, West S, Simon R.