Marskość wątroby może być wyzwaniem nie tylko dla hepatologów, gastroenterologów i lekarzy rodzinnych, ale także dla dietetyków. Okresowo może tu dochodzić do niewyrównania, czyli poważnego upośledzenia czynności wątroby, które wiąże się choćby z zaburzeniami jej funkcji odtruwania, co ma znaczące konsekwencje – np. pod postacią konieczności panowania nad florą jelitową, której metabolity przedostające się do krwi mogą zaburzać pracę mózgu, prowadząc nawet do śpiączki.
Naukowcy z Uniwersytetu w Hong Kongu opublikowali artykuł, który podsumowuje najważniejsze zasady żywienia w marskości wątroby. Osią ich rozważań jest zmiana metabolizmu, do której dochodzi już we wczesnym stadium choroby – do wytwarzania energii organizm zaczyna wykorzystywać w dużym stopniu białka, czego skutkiem jest nasilony katabolizm, a jeśli dodać doń jeszcze stosunkowo częsty brak apetytu, wzdęcia i szybkie uczucie pełności po posiłku – nie dziwi predyspozycja do niedożywienia.
Coraz więcej danych wskazuje tymczasem, że w wale z niedożywieniem towarzyszącym marskości wątroby istotne stają się:
- produkty wysokokaloryczne i wysokobiałkowe (białko w ilości >1,2 g na dobę), zwłaszcza przyjmowane często i późnym wieczorem (stosowanie tych zasad zmniejsza częstość pobytów w szpitalu, jak rownież śmiertelność);
- rozgałęzione aminokwasy, które co prawda w pewnym stopniu zapobiegają powikłaniom marskości, ale też powodują objawy uboczne (innym problemem jest ich wyjątkowo nieprzyjemny smak);
- nawet w niewyrównanej marskości skutkującej śpiączką wątrobową istotna jest odpowiednia podaż białka, które wg autorów nie powinno być w tej sytuacji ograniczane.
To, co podkreślają autorzy, to konieczność indywidualizacji diety już od wczesnych etapów marskości wątroby, może to bowiem istotnie przełożyć się na rokowanie.
Źródło
J Clin Gastroenterol. 2018 Jun 16. Dietary Interventions in Liver Cirrhosis. Yao CK, Fung J, Chu NHS, Tan VPY.
Odkryj więcej z integmed.pl
Zapisz się, aby otrzymywać najnowsze wpisy na swój adres e-mail.

